Premierul desemnat Emil Boc se va prezenta, luni, in fata Parlamentului, pentru a obtine votul de investitura pentru noul Guvern, un vot care se anunta fara emotii, avand in vedere majoritatea larga a coalitiei de guvernare, fiind asteptata insa o dezbatere presarata cu atacuri din partea opozitiei.
Parlamentul se va reuni luni, la ora 15.00, pentru ca premierul desemnat Emil Boc sa prezinte programul de guvernare si sa ceara votul pentru noul Guvern, dupa ce sambata au fost audiati, si validati de comisiile de specialitate ale celor doua Camere, toti ministrii ce ar urma sa compuna Executivul, informeaza NewsIn.

Avand in vedere ca sambata toti ministrii propusi de coalitia PDL-PSD au fost validati de comisiile de specialitate ale Parlamentului, si doar PNL a votat impotriva tuturor celor 19 politicieni nominalizati in Cabinetul Boc, se anunta ca votul de luni sa fie unul lejer, fara emotii pentru membrii viitorului Executiv. PNL a votat pe linie impotriva ministrilor propusi de coalitia PDL-PSD, iar UDMR a tinut cont, cum a fost cazul ministrului de la Justitie, Catalin Predoiu, de faptul ca acesta le-a fost coleg de Cabinet celor de la Uniune. Astfel, daca se ia in calcul majoritatea pe care o formeaza cele doua partide care alcatuiesc coalitia guvernamentala in Parlament, la votul de luni nu este de asteptat sa apara vreo surpriza.

Ministrii propusi de Emil Boc au trecut formal prin votul comisiilor, care, la randu-i este un vot consultativ. Practic, si daca ar fi existat vreo respingere in comisie, asta nu insemna ca ministrul nominalizat nu ar fi avut acces la testul plenului Parlamentului - votul de luni. Audierile au fost formale si pentru ca inafara de liberali, care s-au manifestat ca partid de opozitie, niciunul dintre ministri nu a avut parte de intrebari care sa iasa din nota complezentei. Practic, fiecare democrat-liberal sau social-democrat a reluat ideile din programul de guvernare depus deja la Parlament, iar colegii lor de partide au pus intrebari de detaliu.

Premierul desemnat Emil Boc are la dispozitie, pentru a-si prezenta echipa si programul de guvernare, o jumatate de ora la inceputul dezbaterilor si o alta jumatate de ora la final, alocata raspunsurilor la eventualele intrebari adresate de membrii Legislativului. De asemenea, grupurile parlamentare au la dispozitie un timp limitat pentru dezbateri: 55 de minute pentru democrat-liberali, 54 de minute pentru social-democrati, 31 de minute pentru grupul PNL, 10 minute pentru UDMR si 6 minute pentru reprezentantii minoritatilor nationale. Este de asteptat ca, la fel ca la audierile ministrilor de sambata, PNL, sigura formatiune care se manifesta fatis ca un partid de opozitie sa incerce sa-l puna in incurcatura pe premierul desemnat sau sa tergiverseze votul.

Potrivit Constitutiei, art 103 alin.(3), programul si lista Guvernului se dezbat de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna. Parlamentul acorda incredere Guvernului cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor.

Dupa obtinerea votului de investire, Cabinetul Boc va merge, cel mai probabil in cursul serii de luni, la Palatul Cotroceni, pentru a depune juramantul. Primul-ministru, ministrii si ceilalti membri ai Guvernului vor depune individual juramantul, iar Guvernul in intregul sau si fiecare membru in parte isi exercita mandatul, incepand de la data depunerii juramantului.

Premierul desemnat Emil Boc si-a manifestat intentia de a convoca, cat mai repde posibil, o prima sedinta de Guvern. Se asteapta ca prima sedinta a noului Executiv sa aiba loc marti, urmand ca intre Craciu si Revelion ministrii sa se mai intalneasca pentru a discuta urgentele noului an, printre acestea aflandu-se bugetul pe 2009.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.