Presedintele Traian Basescu a declarat ca este "putin trist" pentru faptul ca Theodor Stolojan a ales sa-si depuna mandatul de premier desemnat si ca, in momentul de fata, PD-L nu are un om apropiat ca si influenta si credibilitate egal cu presedintele partidului.

"Am luat nota de depunerea mandatului (lui Theodor Stolojan-n.r.) si in acelasi timp imi exercit atributul constitutional de a desemna un nou candidat pentru functia de prim-ministru. Dupa declaratie voi semna decretele de anulare a mandatului incredintat domnului Stolojan si voi emite un decret prin care calitatea de prim-ministru desemnat va reveni domnului Emil Boc", a declarat, luni, presedintele Traian Basescu, dupa ce premierul desemnat miercuri de seful statului, Theodor Stolojan, si-a depus mandatul la Cotroceni, anunta NewsIn.

Presedintele sustine ca l-a surprins decizia lui Stolojan si ca este "putin trist" pentru ca liderul PD-L a ales sa-si depuna mandatul de prim-ministru desemnat. Seful statului a refuzat sa precizeze care au fost motivele invocate de Theodor Stolojan la depunerea mandatului. "Cred ca singurul om care va poate da explicatii legate de retragere este domnul Theodor Stolojan insusi. Nu doresc sa va explic eu motivele pe care dansul le-a invocat, este problema dansului, eu iau nota de actul institutional al depunerii mandatului", a spus Basescu.

Pe de alta parte seful statului a motivat desemnarea lui Emil Boc drept candidat la functia de premier prin faptul ca acesta este presedintele PD-L si pentru ca, dupa consultarile cu partidele, a decis sa desemneze un premier din randul democrat-liberalilor,care au adunat cel mai mare numar de mandate in Parlament.

Intrebat de ce a numit drept premier desemnat un politician care detine functia de primar( Boc este primar al orasului Cluj), desi afirmase anterior ca din Executiv nu trebuie sa faca parte oameni care detin funcsii de conducere in teritoriu, seful statului a aratat ca renuntarea lui Stolojan nu i-a lasat o alta alternativa. "Nu am un echivalent al lui Theodor Stolojan in PD-L, deci asta este problema. Din cate stiu, si mecanismul lor de desemnare a candidatului pentru functia de prim-ministru inainte de alegeri a pornit tocmai de la faptul ca prin autoritate si experienta domnul Theodor Stolojan putea fi echivalentul celorlalti sefi de partide politice. In acest moment insa PD-L nu are un om apropiat ca si influenta si credibilitate egal cu presedintele partidului", a spus seful statului.

In contextul in care presa i-a atras atentia ca desemnarea lui Boc nu ar fi compatibila cu statutul PD-L, Basescu a spus ca problema presedintelui Romaniei nu este statutul partidelor. "Problema presedintelui Romaniei nu este statutul partidelor, ci desemnarea unui prim-ministru care sa formeze un cabinet, in asa fel incat graficul si obiectivul ca pana pe 22 decembrie sa avem Guvern. In rest, problemele interne de partid nu sunt problema presedintelui Romaniei", a precizat presedintele.

Seful statului a spus ca ambele partide care vor forma viitoarea coalitie de guvernare au fost anuntate din timp in legatura cu desemnarea lui Emil Boc, asa incat au avut timp sa isi informeze strcuturile de conducere.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.