Traian Basescu s-a intalnit, aseara, la Palatul Cotroceni, cu liderii partidelor politice intrate in Parlament. Presedintele intentioneaza ca, miercuri, daca negocierile vor fi finalizate, sa nominalizeze candidatul pentru fotoliul de prim-ministru.
"Negociati, negociati in continuare". Acesta a fost singurul mesaj pe care l-a dat presedintele Traian Basescu la intalnirea pe care a avut-o luni seara, la Palatul Cotroceni, cu liderii partidelor parlamentare.

Un mesaj care a ajuns la presa pe canale neoficiale, pentru ca, potrivit unei intelegeri cu seful statului, nimeni nu a facut nicio declaratie la finalul discutiilor. Mai mult, toti liderii politici prezenti la Cotroceni au iesit din Palatul Cotroceni pe usa din spate, pentru a putea fenta presa. Nici presedintele nu a avut nimic de declarat si nici nu s-a prezentat un comunicat oficial.

Ce repede au trecut PSD si PD-L de la ura la iubire! Spune-ti parerea pe forum!

In ciuda secretomaniei stabilite, se pare ca discutiile din interior nu au avut nimic spectaculos, potrivit Cotidianul.

"Din punctul meu de vedere, s-a intamplat ceea ce estimam ca este posibil sa se intample de vineri pana astazi, adica intalnirile din structurile de conducere ale partidelor", a mentionat seful statului, citat de MEDIAFAX.

El le-a multumit reprezentantilor partidelor pentru efortul depus pana in prezent, "in special in week-end", in contextul urgentei ca Romania sa aiba un guvern cat mai repede, dat fiind faptul ca efectele crizei economice globale incep sa se faca din ce in ce mai resimtite in tara noastra. "Clasa politica nu-si poate permite sa ramana in negocieri foarte mult timp", a mai spus seful statului, conform Cotidianul.

Si presedintele PD-L, Emil Boc, se arata optimist in privinta termenului pentru aflarea noului prim-ministru. Acesta a declarat pentru NewsIn: "Cred ca înainte de ziua de joi vom avea candidatul desemnat".

El a spus ca la intalnire nu s-a discutat din ce formatiune politica va proveni primul-ministru, dar ca spera ca acesta va fi din PD-L, care are cele mai multe mandate in Parlament. "Noi ca partid speram ca acel premier sa fie de la PD-L, dar e dreptul suveran al presedintelui", a adaugat Boc.

In ceea ce priveste colegii lor liberali, presedintele PD-L s-a declarat dezamagit de absenta acestora de la negocieri. Acesta a spus ca doreste formarea unei majoritati parlamentare solide, nefiind de dorit un guvern minoritar: "Vor fi provocari extrem de dure pentru viitorul cabinet. Prima optiune trebuie sa fie un Guvern puternic, solid", a adaugat liderul PD-L.

In ceea ce priveste portofoliile ministeriale pe care PD-L ar dori sa le ocupe intr-un viitor Guvern de coalitie, Emil Boc a precizat ca aceste chestiuni vor fi discutate in interiorul "aranjamentului de guvernare" si ca PD-L are in vedere o guvernare de patru ani de zile cu o sustinere politica parlamentara puternica, potrivit NewsIn.

Presedintele PSD, Mircea Geoana crede ca noul guvern va fi votat in Parlament pe 22 decembrie. Potrivit Adevarul, Geoana a declarat ca "toate partidele, inclusiv cei de la PD-L, au agreat ideea ca desemnarea sa se faca miercuri a candidatului de prim-ministru, iar votul in Parlament pentru investitura noului guvern sa fie pe 22 decembrie".

Mircea Geoana a negat ca o asociere a partidului sau cu democratii ar afecta sansele PSD la prezidentiale. "Cum sa nu numesti un candidat la presedintie? E firesc sa desemnam un candidat la presedintie", a spus el, pentru acelasi ziar.

Gardianul ii prezinta pe liderii prezenti aseara la Cotroceni. Au participat, din partea PD-L, Theodor Stolojan, Emil Boc si Adriean Videanu, din partea PSD Mircea Geoana, Ilie Sarbu si Daniela Popa, PNL, Calin Popescu Tariceanu, Crin Antonescu si Teodor Melescanu, iar de la UDMR Marko Bela, Laszlo Borbely, Kelemen Hunor.

Urmatorul pas este convocarea Parlamentului, care se va intruni pentru prima oara pe 15 decembrie, la ora 12.00. In perioada 18-20 decembrie, Parlamentul trebuie sa fie functional pentru ca presedintele sa poata nominaliza premierul, relateaza Ziua.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.