Presedintele PNL a declarat luni, la finalul sedintei conducerii liberalilor, ca partidul sau este pregatit sa intre in opozitie, in continuare nu face compromisuri majore, dar nici nu inchide usa negocierilor, potrivit NewsIn.

"De astazi nu suntem oficial in opozitie, am avut o sedinta in care am analizat optiunile noastre si probabil ca pana cand presedintele va anunta o propunere in urma consultarilor (...) suntem in aceeasi situatie in care eram si acum o saptamana, nu este nicio diferenta", a precizat Tariceanu. El a facut o trecere in revista a negocierilor purtate cu PSD si PD-L, si a prezentat concluzia liberalilor. "Am asteptat din partea PD o oferta la propunerile noastre, ar fi trebuit s-o faca ieri, dar nu a venit. Sigur ca nu vreau sa inchidem usa, pentru ca si noi consideram ca este necesara gasirea unei formule cat mai stabile de guvernare. Insa PNL nu este in situatia de a cauta prin compromisuri majore sa acceada la guvernare. Nu ne ramane decat optiunea mai mult decat onorabila de a merge si in opozitie", a subliniat presedintele liberalilor.

"Pentru PNL, in afara de aceste optiuni (PSD sau PD-L - n.r.) exista clar posibilitatea de a face concesii majore fata de principiile, valorile liberale si elementele legate de programul nostru politic sau, din contra, de a ne mentine fermi pe anumite coordonate care cred ca sunt necesare pentru orice partid, care se respecta. Sigur ca, in cazul nostru, acest lucru nu inseamna altceva decat de a avea prezenta optiunea de a merge in opozitie. Este o onoare pentru noi sa putem sa servim tara din postura de opozitie. Avand in vedere aceste considerente, atata vreme cat pe niste lucruri fundamentale nu vom putea sa gasim o punte de negociere si o solutie convenabila pentru noi, nu vom accepta sa intram intr-o coalitie de guvernare", a explicat liderul PNL.

El a prezentat variantele colaborarii cu PD-L si a celei cu PSD. "Am gasit puncte de convergenta (cu PSD si cu PD-L - n.r.), dar sunt o serie de lucruri care in opinia noastra nu pot fi negociate cu partenerii nostri", a precizat, de la inceput, Tariceanu. "In ce priveste PD-L, e foarte clar ca pentru noi modificarea arhitecturii constitutionale actuale nu este acceptabila, nu putem sa acceptam trecerea progresiva catre un regim prezidential, un regim de autoritate, cu diminuarea rolului Parlamentului, cu slabirea a ceea ce inseamna slabirea statului de drept. Nu putem sa acceptam ca progresiv Romania sa se transforme intr-o republica de tip ex-sovietic", a afirmat Tariceanu, care a adaugat ca, "din pacate", cei de la PD-L nu au fost in masura sa dea garantii PNL ca lucrurile nu vor decurge in aceasta directie.

Tariceanu a mai explicat si faptul ca, intr-o relatie cu PD-L, "postul de premier este o conditie majora pentru ca exista necesitatea unei echilibrari a arhitecturii politice intr-o coalitie cu PD-L si in acelasi timp PNL considera ca are nevoie de o ancora puternica in actul de guvernare", dar s-a ferit sa raspunda daca si in discutiile cu PSD functia de premier are o semnificatie majora.

"In ce priveste PSD, discutiile pe care le-am avut ne-au lasat clar sa intelegem ca pentru ei cota unica e un lucru care trebuie pus in discutie. Planul pentru combaterea efectelor crizei nu e sustinut de PSD si acest lucru ne pune intr-o situatie complicata. Am luat act si de decizia PSD de a propune o formula de coalitie cu PD-L, lucru care da o cu totul si cu totul alt sens discutiilor pe care le-am avut cu ei", s-a referit Tariceanu la pozitionarea PSD.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.