Deplasarile in strainatate ale parlamentarilor au costat bugetul de stat, in 2007, aproape 165.000 de euro, pentru fiecare deplasare a unui demnitar cheltuindu-se in medie 218 euro, potrivit studiului "Cheltuielile pentru activitatile parlamentarilor" publicat de Institutul de Politici Publice, potrivit NewsIn.
Potrivit IPP, suma totala a diurnelor acordate pentru deplasarile in strainatate ale deputatilor in perioada 1 noiembrie 2006 - 31 mai 2008 este de aproximativ 190.000 de euro. In anul 2007 au fost intreprinse 494 de deplasari externe, pentru acestea acordandu-se diurne in valoare totala de 110.800 euro, ceea ce da un cost mediu pe deplasare, pentru anul 2007, de aproximativ 225 de euro.

Diurnele deputatilor variaza insa cu mai mult de 600 de euro in functie de locatie si de numarul de zile. Cea mai mica diurna a fost de 70 de euro, pentru doua zile, iar cea mai mare - 706 euro, acordata deputatului PD-L Cezar Preda, care s-a deplasat pentru 11 zile in Franta pentru a participa la Reuniunea Comisiei pentru Probleme Economice si Dezvoltare si prima parte a Sesiunii Ordinare 2008 a APCE. Campionul la numarul de zile petrecute in strainatate cu ocazia unei deplasari este deputatul PNL, Relu Fenechiu, care a petrecut 15 zile in Indonezia, in perioada 1-16 decembrie 2007, pentru a participa la Conferinta Cadru a Natiunilor Unite - Schimbari Climatice..

In cazul deputatilor, printre campionii la deplasari externe se numara Florina Ruxandra Jipa - PSD (30 deplasari), Minodora Cliveti - PSD (21 deplasari), Anca Petrescu - PRM (19 deplasari), Valeriu Alexandru Ungureanu - PSD (17 deplasari), Cristian Valeriu Buzea - PRM (17 deplasari), Cezar Florin Preda - PD-L (15 deplasari), Alecsandru Stiuca - PSD (15 deplasari) si Stefan Glavan - PC (14 deplasari). Cei mai multi dintre cei amintiti mai sus fac parte din grupurile de prietenie cu parlamentele altor state, deplasarile lor fiind cu precadere in acele state.

Destinatiile cele mai frecventate de deputati sunt Franta si Belgia, la care se adauga SUA, Mexic, Kenya, Maroc si alte cateva state din Orientul Mijlociu. Scopul acestor vizite variaza de la reuniuni sau evenimente organizate de institutiile Uniunii Europene, la vizite conduse de prim-ministrul sau presedintele Romaniei, pana la vizite ale grupurilor de prietenie parlamentare.

Potrivit studiului IPP, nu toate aceste vizite sunt intreprinse cu un scop oficial, de a reprezenta Romania, un exemplu in acest sens mentionat de IPP este Adrian Nastase care a mers, in intervalul 20-23 martie 2007, in Germania, cu ocazia manifestarilor prilejuite de aniversarea zilei de nastere a presedintelui de onoare al Partidului Liberal Democrat din Germania. "Nu intelegem de ce, din banii publici, a fost platita aceasta deplasare", precizeaza IPP referitor la deplasarea lui Adrian Nastase.

Un alt aspect enuntat de IPP este acela ca de cele mai multe ori delegatiile pentru deplasarile externe se compun din membrii aceluiasi partid, fapt contestat deseori de membrii Biroului Permanent al Camerei Deputatilor, potrivit stenogramelor.

Cuantumul acordat fiecarui deputat pentru a efectua o deplasare externa este diferit in raport cu functia detinuta in cadrul Camerei Deputatilor, cu destinatia deplasarii dar si cu natura actiunii externe, potrivit unei hotarari a Birourilor Reunite ale Camerei Deputatilor si a Senatului, citate in studiu IPP. Totusi, IPP precizeaza ca acest cuantum nu este intotdeauna coroborat cu functia, existand cazuri in care deputatii fara functii de conducere detinute in Camera primesc sume mai mari sau egale cu cele primite de catre cei cu functie, in cazul unei deplasari spre aceeasi tara.

In ceea ce priveste cheltuielile Senatului pentru deplasarile demnitarilor in strainatate, diurna oferita fiecarui senator difera in functie de destinatie. Suma totala a diurnelor senatorilor pentru anul 2007 a fost de 54.978 euro, iar costul mediu de deplasare este de 212 euro, se precizeaza in studiul IPP.

Luna cea mai scumpa din punct de vedere a deplasarilor externe este luna noiembrie 2006 cu un total de 9.286 de euro, luna in care senatorii au efectuat 45 de vizite. Noiembrie 2006 este luna si cu cea mai numeroasa delegatie, pentru "Vizita de Studiu la Senatul Italiei" deplasandu-se opt senatori.

La polul opus, luna cu cele mai mici cheltuieli a fost luna august a anului 2007, atunci nefiind inregistrate decat doua plecari externe, insumand 1.694 lei, ambele apartinand senatorului Ilie Ilascu - PRM. Cele doua deplasari ale senatorului PRM au fost efectuate cu ocazia misiunii Adunarii Parlamentare a OSCE de monitorizare a alegerilor parlamentare din Kazahstan si respectiv pentru Reuniunea Subcomisiei pentru Premiul Europei a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, gazduita in Germania.

Ilie Ilascu a fost si campionul la deplasari, efectuand nu mai putin de 37 de vizite, insumand 193 de zile si o diurna totala de 8.813 euro. In acest top, senatorul PRM este urmat de Gyorgy Frunda de la UDMR cu 18 deplasari si de senatorul PNL, Mihai Lupoi, care a efectuat 16 deplasari in strainatate.

Studiul IPP mai evidentiaza faptul ca tarile din Europa sunt cele mai frecventate de senatori. Numarul de deplasari se imparte intre Franta, cu 84 deplasari, cele mai multe intr-o singura locatie, Belgia - 58 deplasari, Italia - 23 deplasari si Germania - 21 deplasari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.