Consiliul National Secuiesc (CNS) a hotarat, sambata, in cadrul sedintei de lucru, inaintarea catre viitorul Parlament al Romaniei a statutului de autonomie a Tinutului Secuiesc, pentru a treia oara, transmite NewsIn.
Presedintele CNS, Izsak Balazs, a declarat dupa sedinta delegatilor Consiliului ca statutul va fi inaintat dupa alegeri, iar hotararea adoptata sambata prevede posibilitatea ca acesta sa fie inaintat in primul rand ca si initiativa cetateneasca, dar exista posibilitatea si prin deputati devotati autonomiei Tinutului Secuiesc.

In ceea ce priveste referendumul, Izsak a precizat ca acesta este organizat pentru ca exista o conditie preliminara in cazul unor propuneri legislative care ating limitele administrativ teritoriale a judetelor, ca populatia sa fie consultata prin referendum. Aceeasi sursa afirma ca, pana in prezent, s-au adoptat hotarari privind organizarea referendumului in cateva localitati, amintind Ditrau, Joseni, Targu-Secuiesc si Valea Crisului, ultimele doua din judetul Covasna.

„Acum se desfasoara un proces. Acest proces l-as numi angajarea consiliilor locale pe langa autonomie (...). Pe langa scopul juridic de a crea premisele inaintarii propunerii legislative privind statutul de autonomie in Parlamentul Romaniei, urmarim si un scop politic - extinderea ariei activitatii sau a oamenilor angajati de la CNS catre consiliile locale. Se poate considera acest referendum si ca un exercitiu prin care dorim sa intarim angajamentul consiliilor locale pe langa autonomie”, a afirmat Izsak.

Potrivit acestuia, statutul de autonomie al Tinutului Secuiesc a fost votat in unanimitate de catre delegatii scaunali si nu prezinta modificari fata de celelalte doua statute inaintate fata succes pana acum in Parlament. Unul dintre motivele invocate acum cativa ani la o astfel de initiativa a fost lipsa unei consultari a populatiei.

Delegati ai CNS participat, sambata, la Sfantu-Gheorghe, la aniversarea a cinci ani de la infiintare si totodata pentru a sustine cea de-a doua sedinta de lucru din acest an, ultima fiind organizata in luna februarie, cand s-a ales si noul presedinte al CNS, Izsak Balazs.

Cu aceasta ocazie, CNS a premiat personalitati care de-a lungul vremii au luptat pentru autonomia Tinutului Secuiesc, printre cei patru rasplatiti cu decoratia Gabor Aron aflandu-se si fostul ministru Birtalan Akos, primul care a depus statutul de autonomie in Parlamentul Romaniei si o asociatie din Ungaria - Asociatia pentru Maghiarimea din Bazinul Carpatic.

Intrebarea care va fi adresata cetatenilor prin referendum propus de CNS pentru data de 30 noiembrie pune in discutie daca acestia sunt sau nu de acord cu modificarea limitelor teritoriale ale judetelor din care fac parte. Intrebarea va fi adresata bilingv.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.