Inaltii prelati si preotii nu vor mai fi verificati de CNSAS, iar fostii nomenclaturisti PCR nu vor fi asimilati colaboratorilor, a decis marti Comisia juridica a Senatului, care a abrogat o serie de prevederi din Legea accesului la propriul dosar si din ordonanta Guvernului emisa dupa decizia CCR, conform NewsIn.
Amendamentul de eliminare a inaltilor prelati si a preotilor din categoriile de persoane verificate de CNSAS a fost admis cu 5 voturi pentru (PSD si PRM), 2 contra (PD-L si UDMR) si o abtinere (PNL). Comisia nu a mai supus la vot o propunere a senatorului PNL Norica Nicolai, prin care se dorea verificarea preotilor la cererea cultului caruia ii apartin.

Solutia de compromis a senatorului liberal a venit si in urma argumentelor PSD si PRM, potrivit carora Constitutia confirma autonomia Bisericii. Insa, demonstratia social-democratului Serban Nicolae si a senatoarei PRM Verginia Vedians a fost criticata de udemeristul Peter Eckstein Kovacs, care a caracterizat argumentele drept "puerile". "Exista autonomie universitara si ii verificam pe profesori", a spus senatorul UDMR.

Senatorii-juristi au decis, de asemenea, redefinirea notiunii de colaborator, printr-un amendament PSD (Ungureanu-Chelaru). Conform hotararii comisiei, colaborator este pesoana care a furnizat cu intentie informatii Securitatii, coraborat cu alte probe. Amendamentul a fost votat cu majoritate, inregistrandu-se un singur vot impotriva (Peter Eckstein Kovacs) si o abtinere (Serban Nicolae).

Senatorii-juristi au mai exclus din categoria colaboratorilor persoanele care, avand competente decizionale, juridice sau politice, au luat decizii la nivel central sau local cu privire la activitatile Securitatii, ori cu privire la activitatea altor structuri de represiune ale regimului totalitar comunist, care au vizat ingradirea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului.

La solicitarea CNSAS, au fost asimilate colaboratorilor si persoanele care inlesneau culegerea de informatii sau si-au pus voluntar locuinta la dispozitia Securitatii.

Senatorii juristi vor relua dezbaterile intr-o sedinta viitoare pentru a definitiva raportul asupura ordonantei Guvernului care a fost emisa pentru a asigura continuarea functionarii CNSAS, dupa ce, la sesizarea avocatului lui Dan Voiculescu, deputatul PC Sergiu Andon, magistratii Curtii Constitutionale au decis ca aceasta institutie s-ar afla in afara cadrului constitutional intrucat se constituie intr-o "instanta de judecata" paralela. Ca atare, Guvernul a fost nevoit sa reglementeze situatia CNSAS prin ordonante de urgenta. Pentru a pune Legea Ticu in acord cu decizia CCR, Executivul a stabilit ca CNSAS nu mai da verdicte de colaborare sau necolaborare cu Securitatea, ci, in baza documentelor, emite note care sunt apoi inaintate direct instantei de judecta spre pronuntare.

Raportul comisiei va intra apoi in dezbaterea plenului Senatului, camera decizionala.

Decizia de eliminarea a preotilor de sub incidenta CNSAS a fost luata initial de Camera Deputatilor, prima camera sesizata, in sesiunea de trecuta. In aprilie, deputatii i-au exclus pe reprezentantii cultelor religioase dintre categoriile care pot fi verificate la cerere de catre CNSAS, adoptand un amendament al social-democratului Eugen Nicolicea.

Deputatii juristi mai eliminasera din textul ordonantei CNSAS prevederea potrivit careia Colegiul trimite in instanta note de constatare privind colaborarea cu Securitatea, inlocuindu-le cu referate care nu contin decat un inventar al documentelor din dosar si care sunt inaintate in justitie. Prin amendamentele lui Sergiu Andon (PC), competentele CNSAS devin si mai reduse, Consiliul fiind limitat la o activitate strict administrativa.

De-a lungul timpului, subiectul trecutului preotilor a starnit mai multe controverse de care nu a fost scutit nici Patriarhul Teoctist. Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii a verificat, pana in prezent, peste 260 de reprezentanti ai mai multor culte religioase privind posibila colaborare cu fosta securitate, iar pentru sase preoti a dat verdicte de politie politica.

CNSAS a dat deja verdicte de colaboratori cu securitatea pentru cinci inalti prelati ai Bisericii Ortodoxe, respectiv pentru Nicolae Corneanu, arhiepiscop al Timisoarei si mitropolit al Banatului, Pimen Zainea, arhiepiscop ortodox al Sucevei si Radautilor, Andrei Andreicut, arhiepiscop ortodox de Alba Iulia, Casian Craciun, episcop al Dunarii de Jos, si Calinic Argatu, episcopul Argesului, dar si pentru Sandi Mehedintu, preot paroh la Biserica Coltea din Bucuresti.

In baza modificarii legii, Colegiul CNSAS a sesizat, in luna iulie, Tribunalul Bucuresti privind statutul de colaborator al episcopul Dunarii de Jos, Casian Craciun, si al epicopului de Arges, Calinic Argatu, procesele celor doi ierarhi fiind programate pentru luna septembrie.

In august anul trecut, Colegiul Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii a decis sa verifice dosarele de Securitate pe care le are in custodie si, de asemenea, sa solicite serviciilor sa le puna la dispozitie - dintre dosarele inca secrete ale fostei Securitati - cele ale episcopilor si mitropolitilor care fac parte din Sfantul Sinod si care ar puteau fi desemnati candidati la scaunul de patriarh al BOR, dupa trecerea la cele sfinte a Patriarhului Teoctist. La acea data, cel care avea sa preia succesoratul lui Teoctist, Inalt Prea Sfintitul Daniel, facea un apel la iertare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.