Ministrul moldovean de Externe, Andrei Stratan, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa ca “Republica Moldova nu are alte obiective mai importante decat reintegrarea teritoriala a statului si aderarea la UE”.
Concomitent, autoritatile comuniste de la Chisinau intretin relatii ostile cu Romania care, potrivit europarlamentarului roman Maria Petre, poate contribui cel mai eficient cel putin la atingerea celui de-al doilea deziderat. Intrebat despre costurile realipirii Transnistriei la Republica Moldova, Stratan (foto) a spus ca asemenea calcule s-au facut, dar a refuzat sa numeasca o cifra concreta. El a mentionat totodata ca autoritatile de la Chisinau mizeaza in acest sens pe sprijinul UE. Stratan a subliniat ca “partenerii europeni” si-au confirmat “interesul si disponibilitate, inclusiv financiara, sa asiste Republica Moldova”.

Solicitat sa prezinte eventuala pozitie a Chisinaului in cazul aderarii, in urmatorii ani, a Ucrainei la NATO, Stratan a declarat ca proiectul Conceptiei cu privire la securitatea statului finalizat recent reconfirma fara echivoc statutul de neutralitate al Moldovei. “Aceasta prevedere a Constitutiei nu va fi modificata. Vom prelua practica tarilor membre ale UE care nu sunt parte la Alianta Nord-Atlantica, dar care au o cooperare constructiva cu NATO”, a precizat el. De asemenea, seful diplomatiei moldovene a mentionat ca deocamdata, pe canale diplomatice, Chisinaul nu a primit vreun raspuns oficial din partea tarilor NATO privind recunoasterea neutralitatii Republicii Moldova - deziderat asupra caruia presedintele Vladimir Voronin a insistat la summit-ul NATO de la Bucuresti.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.