Deputati ecologisti, personalitati din cultura sau sport si mai multe asociatii din Spania care sunt impotriva coridelor au cerut, astazi, parlamentului spaniol, abolirea luptelor cu tauri si inchiderea arenelor, informeaza NewsIn.

A fost pentru prima data cand militantii impotriva coridelor si-au facut auzita vocea in incinta parlamentului din Madrid, unde au citit un manifest redactat de doi deputati ecologisti si sustinunt de aproximativ 70 de asociatii.

Circa 30 de personalitati din lumea sportului, a culturii si a spectacolului, printre care romanciera de succes Lucia Etxebarria, au luat parte la aceasta actiune simbolica intr-una din salile parlamentului.
Manifestatia, organizata in ziua in care era dezbatut un proiect de lege pentru protectia animalelor, a reclamat "abolirea tuturor tipurilor de spectacole sau ritualuri care presupun rele tratamente aplicate animalelor, moartea sau tortura acestora".

Potrivit protestatarilor, nu va exista o cultura a respectului fata de animale in Spania "pana cand nu vor fi inchise si ultimele arene". Sustinatorii manifestului au cerut administratiei publice sa nu acorde nici macar un singur euro pentru promovarea coridelor, care sunt girate de companii private si atrag numerosi turisti straini.

Cei care militeaza impotriva coridelor raman insa minoritari in Spania, unde obiceiul luptelor cu tauri este mai viu in special in nord-est, in Catalunia.

Totusi, potrivit unui sondaj publicat cu regularitate de 30 de ani de institutul Gallup, "sustinerea larga" de care se bucura coridele scade in fiecare an. Potrivit ultimelor date, din 2006, 72,1% dintre spanioli se declara dezinteresati de luptele cu tauri, in timp ce publicul mai in varsta, cei peste 55 de ani, este cel mai interesat de coride.

Televiziunea publica spaniola (TVE) nu a mai difuzat in acest an, in direct, coridele, pentru a nu leza copiii, desi luptele de tauri sunt difuzate in continuare de alte retele de televiziune.
Pe de alta parte, anul acesta a fost marcat de intoarcerea celebrului toreador Jose Tomas, care a umplut arena "Monumental" din Barcelona, de 18.000 de locuri, comenteaza NewsIn.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.