Ministrul iranian de Externe, Ali Akbar Salehi, a acuzat Occidentul, in special Statele Unite, ca ar fi la originea esecului misiunii mediatorului international Kofi Annan in Siria.

"Occidentul si unele state din regiune nu doreau ca Annan sa reuseasca in misiunea sa. De fiecare data cand incerca sa solutioneze criza, Occidentul crea obstacole", a declarat Salehi, a carui tara este un aliat al regimului lui Bashar al-Assad.

Kofi Annan renunta la functia de emisar international pentru Siria

In opinia lui, demisia lui Annan din functia de emisar al ONU si al Ligii Arabe pentru Siria, anuntata joi, este provocata de instransigenta Statelor Unite in cadrul Consiliului de Securitate al ONU, nu de Moscova si Beijing, aliati ai regimului sirian, dupa cum afirma Washingtonul.

"Lipsa unitatii in cadrul Consiliului de Securitate evocata de Annan nu priveste Rusia sau China. Americanii au deturnat (aceasta acuzatie) pentru a o pune pe seama (Moscovei si Beijingului) si incearca sa isi impuna propriile idei intrucat nu vor sa spuna adevarul", a apreciat Salehi, potrivit MEDIAFAX.

Planul de pace al lui Annan a fost acceptat de Siria si alte state din regiune dar, potrivit minsitrului iranian, statele care ii sprijina pe rebeli "nu i-au permis lui Annan sa isi puna in aplicare initiativa".

El si-a exprimat speranta ca succesorul lui Annan va actiona intr-o maniera "independenta", cum a facut-o acesta, si a avertizat ca orice mediator care se va alinia statelor occidentale "va esua, intrucat cealalta parte nu va dori sa coopereze cu el".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.