Romii din Uniunea Europeana traiesc intr-o situatie de excludere si in conditii in general mai putin bune decat persoanele care nu sunt de etnie roma si care traiesc in vecinatate.

"In 11 state membre UE analizate, unde traieste o majoritate zdrobitoare de cetateni europeni romi, situatia romilor in domeniile muncii, educatiei, locuintei si sanatatii este in medie mai putin buna decat a celor care nu sunt romi si traiesc in vecinatate", a rezumat Agentia pentru Drepturi Fundamentale (FRA) intr-un comunicat.

Astfel, in aceste 11 tari, 80% dintre romii intervievati traiesc in gospodarii amenintate de saracie, mai putin de o treime au salariu si doar 15% si-au incheiat studiile liceale, fata de 70% in cazul celor care nu sunt romi, a dezvaluit FRA in studiul sau, realizat in colaborare cu Programul ONU pentru Dezvoltare (PNUD), Banca Mondiala si Comisia Europeana.

Locuintele a 45% dintre romii intervievati nu au bucatarie, baie sau electricitate, potrivit raportului.

Aproximativ jumatate dintre romii intervievati au declarat ca au fost discriminati din cauza etniei in ultimul an.

Madalin Voicu: Romii vor sa fie integrati, nu separati

"Discriminarile persista", a denuntat directorul FRA, Morten Kjaerum, citat in comunicat, cerand o "actiune rapida si eficienta" in favoarea educatiei romilor. "Acest element este esential pentru eliberarea potentialului lor si pentru a le oferi tinerilor romi competentele de care au nevoie pentru a iesi din cercul vicios al discriminarii, excluderii si saraciei", a adaugat el, potrivit MEDIAFAX.

Romii "nu sunt suficient de constienti de drepturile care le sunt garantate prin legislatia UE"
, continua FRA.

Potrivit studiului, doar 40% dintre romii intervievati cunosc legile care interzic discriminarea minoritatilor etnice la angajare.

Ancheta a rezultat din intervievarea a peste 22.000 de persoane, romi sau de alte etnii, din Bulgaria, Cehia, Franta, Grecia, Ungaria, Italia, Polonia, Portugalia, Romania, Slovacia si Spania. Romii reprezinta cea mai numeroasa minoritate din Europa.

Citeste si:
Patru țări din UE vor mai multe controale la culoarele de...
Patru țări din UE vor mai...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.