Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (APCE) a adoptat, la Strasbourg, o rezolutie prin care cere renuntarea la acuzatiile impotriva fostilor membri ai Guvernului ucrainean.

Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei care reuneste 318 parlamentari din 47 de tari, in sediul sau de la Strasbourg, printre care si Ucraina, are ca rol apararea drepturilor omului si a democratiei.

Organizatia i-a cerut presedintelui ucrainian Viktor Ianukovici sa „examineze posibilitatea (ca membri guvernului ucrainian) sa fie eliberati si sa li se permita sa participe la viitoarele alegeri legislative.

Campul de aplicare a articolelor din Codul Penal ucrainean , "mult prea extins"

Aceste articole permit "o penalizare postfactum a unor decizii politice normale, ceea ce contravine principiului statului de drept si este inacceptabil", au spus membri organizatiei enumerand "o serie de masuri de luat pentru cresterea independentei puterii judiciare, diminuarea recursului excesiv la arestul preventiv si la incetarea subiectivismului in favoarea acuzarii", scrie MEDIAFAX.

"Daca aceste recomandari, in special cele privind urmaririle penale demarate impotriva unor membri ai fostului Guvern, nu vor fi aplicate in termen rezonabil, acest lucru va genera indoieli grave cu privire la aderarea autoritatilor la principiile democratiei si preeminentei dreptului", a conchis APCE.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.