Rusia a surprins comunitatea internationala dezvaluind joi un proiect de rezolutie a Consiliului de Securitate al ONU care condamna violentele din Siria.

Rezolutia condamna violentele comise "de toate partile, inclusiv utilizarea disproportionata a fortei de catre autoritatile siriene". In proiect este exprimata, de asemenea, ingrijorarea fata de "aprovizionarea cu arme, ilegala, a unor grupari inarmate din Siria".

Ambasadorul francez la ONU, Gerard Araud, a salutat imediat, intr-un comunicat, "un eveniment extraordinar, Rusia hotarand, in sfarsit, sa renunte la inactiune si sa ne prezinte o rezolutie cu privire la Siria", MEDIAFAX.

"Textul care ne este prezentat este un text care are nevoie, evident, de numeroase amendamente, deoarece este dezechilibrat. Dar este un text pe baza caruia vom negocia", a adaugat el.

  • Proiectul este "pentru moment, din punctul nostru de vedere, dezechilibrat"

Consiliul de Securitate nu a reusit sa ajunga la un acord asupra unei rezolutii de condamnare a regimului presedintelui Bashar al-Assad, desi ONU a anuntat ca, din martie si pana in prezent, peste 5.000 de persoane au fost ucise in reprimarea manifestatiilor din Siria.

Rusia, care detine in aceasta luna presedintia Consiliului, si-a utilizat votul de veto pe 4 octombrie, blocand un proiect de rezolutie. China a utilizat, de asemenea, votul sau de veto.

  • A sosit "momentul" unei actiuni din partea comunitatii internationale

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a avertizat miercuri ca "situatia nu mai poate continua", referindu-se la reprimarea din Siria. El a apreciat ca a sosit "momentul" unei actiuni din partea comunitatii internationale.

"Peste 5.000 de persoane au murit in Siria. Situatia nu mai poate continua. In numele umanitatii, este momentul ca aceasta comunitate internationala sa actioneze", declara secretarul general al ONU intr-o conferinta de presa.

Ministrii de Externe ai Ligii Arabe urmeaza sa participe sambata la o reuniune de urgenta, la Cairo, pentru a raspunde unei propuneri a Damascului privind admiterea unor observatori pe teritoriul sirian, in schimbul anularii sanctiunilor decise de Liga.

Citeste si:
Președintele Iohannis, despre majorarea pensiilor cu 11%: „Trebuie...
Președintele Iohannis, despre...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.