Statele Unite sunt pregatite sa ofere Rusiei detalii tehnice despre rachetele de interceptare ale scutului american antiracheta ce va fi instalat in Europa, relateaza luni cotidianul rus Kommersant, citand surse americane, transmite RIA Novosti, in pagina electronica.

Cotidianul a precizat ca specialisti rusi au fost invitati sa participe la teste ale rachetei de tip SM-3 RIM-161 si sa viziteze sediul Comandamentului Nord-American al Apararii Aerospatiale (NORAD), la baza aeriana Peterson din Colorado, relateaza MEDIAFAX.

"In cursul consultarilor (subsecretarul de Stat american pentru controlul armamentului Ellen) Tauscher a afirmat ca Washingtonul este pregatit sa ofere informatii despre viteza rachetelor dupa consumarea intregului combustibil", scrie Kommersant.


Kremlinul considera ca extinderea scutului antiracheta american in Europa este o potentiala amenintare pentru arsenalul nuclear rus, in timp ce Washingtonul incearca sa convinga Moscova ca sistemul nu reprezinta o amenintare pentru Rusia si este necesar pentru a contracara atacuri cu rachete din partea unor tari ca Iranul.

Disputa privind scutul antiracheta dintre Rusia si SUA a subminat eforturile de imbunatatire a relatiilor dintre cei doi fosti inamici din Razboiul Rece si este intensificata de incertitudinea privind politica americana dupa alegerile prezidentiale din noiembrie 2012.

  • Rusia va da un raspuns "rezonabil si suficient" scutului antiracheta din Europa

Rusia va da un raspuns "rezonabil si suficient" desfasurarii scutului antiracheta american in Europa, fara a inchide insa usa negocierilor, a declarat luni presedintele rus, Dmitri Medvedev, citat de RIA Novosti in pagina electronica.

"Trebuie sa luam unele decizii si le voi anunta cat de curand. Actiunile noastre vor fi fara indoiala rezonabile si suficiente, dar nu vor inchide usa discutiilor privind scutul antiracheta european, pe care le avem cu partenerii nostri din Alianta", a afirmat presedintele rus. "Trebuie sa raspundem, fara a inchide usa negocierilor", a insistat Medvedev, la o intalnire cu ofiteri din regiunea militara Sud.

Citeste si:
Război Israel - Palestina: SUA forțează soluția celor două...
Război Israel - Palestina:...

Versiunea americana a scutului antiracheta european "risca sa schimbe notabil paritatea", ceea ce ar crea probleme pentru Rusia, a adaugat presedintele.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.