Ministrul de Externe Teodor Baconschi s-a declarat "jicnit" de glumele facute in cadrul unei emisiuni radiofonice pe seama romanilor, in care s-a insinuat ca acestia sunt cersetori.

  • Care au fost glumele din emisiune?

Este vorba despre emisiunea "On va s'gener", difuzata miercuri, pe Europe 1 si realizata de Laurent Ruquier, In cadrul acesteia, realizatorul si invitatii sai ironizeaza diferite situatii si personaje. Sectiunea in care ei glumesc pe tema romanilor are aproximativ 8 minute si porneste de la o intrebare formulata de realizator referitor la o statistica pe care doreste sa o faca publica, relateaza MEDIAFAX.

"Ce fac 85% din romani si nu fac decat 20% din italieni dar si 100% din francezi?", intreaba moderatorul emisiunii, invitatii lansandu-se intr-o serie de observatii ironice: "Nu este vorba de cersit","Au un u in plus roumain-romain", "Platesc impozite", "Se scolarizeaza, trec bacalaureatul", "Au un nume, studiaza geografia tarii lor, sunt declarati la starea civila, fac educatie sexuala", sunt raspunsurile date de cei aflati in studio.

Raspunsul corect oferit de realizator este ca 85% din romani invata limba franceza.

"Nu invata italiana?"
, comenteaza unul dintre invitati, in timp ce un altul da si explicatia, folosind un ton ironic referitor la cersetorie: "Pentru copil, copilul vrea sa manance".

Discutiile continua pe tema unei statistici referitoare la invatarea limbilor straine, publicate de Le Parisien si care arata ca 85% din romani invata franceza la scoala.

"Desigur, si limba romana este o limba latina, ceea ce usureaza lucrurile", comenteaza un invitat.

"Din fericire, romanii vorbesc, dar nu scriu"
, spune un altul.

"Nu e vorba de rasism si nici de xenofobie", comenteaza invitata emisiunii Christine Bravo, referindu-se la faptul ca prostituate minore din Romania sunt exploatate de proxeneti in metrourile pariziene.

Citeste si:
Atenționare de călătorie MAE: Franța, perturbări ale zborurilor pe...
Atenționare de călătorie MAE:...

"Cred ca este demagogie sa spui ca nu este o problema, este o problema", comenteaza ea.

  • MAE reactioneaza

“Ministerul Afacerilor Externe a luat act cu indignare de comentariile din cadrul emisiunii „On va s’ gêner!”, difuzata astazi, 5 octombrie, de canalul radio francez Europe1”, se arata intr-un comunicat MAE remis 9AM.

Comentariile care au apartinut atat moderatorului emisiunii, Laurent Ruquier, cat si invitatilor sai, dau dovada de o xenofobie evidenta, prin cliseele de factura negativa la adresa cetatenilor romani, care au fost promovate, in mod repetat, pe parcursul intregii emisiuni. Gestul este unul condamnabil cu atat mai mult cu cat, moderatorul emisiunii a facut deja obiectul unei actiuni de protest a ambasadei Romaniei la Paris, in aprilie 2010, pentru comentariile defaimatoare din cadrul emisiunii „On n’est pas couchés !”, difuzat de canalul TV France 2. Consiliul Superior al Audiovizualului din Franta a intervenit la acel moment pe langa conducerea France Télévisions semnaland derapajele.

Citeste si:
Ada Galeș a trăit experiența vieții sale în America Express. Ce...
Ada Galeș a trăit experiența...

Referitor la emisiunea „On va s’ gêner!”, ambasada Romaniei la Paris s-a autosesizat imediat si a actionat pe langa institutiile abilitate – presedintele Consiliului Superior al Audiovizualului si conducerea radioului Europe 1 - pentru a condamna cu fermitate orice forma de discriminare si a solicitat luarea unor masuri imediate, mai explica Ministerul.

MAE respinge cu fermitate orice forma de discriminare, stigmatizare colectiva si xenofobie, precum si utilizarea de mesaje cu caracter discriminatoriu la adresa cetatenilor romani, considerand ca astfel de manifestari nu fac decat sa sustina si sa dezvolte o atitudine ostila la adresa romanilor, prin propagarea catre publicul larg a unor stereotipuri negative care se rasfrang asupra unei intregi natiuni.

  • Replica lui Baconschi

„In calitate de fost ambasador al Romaniei la Paris si om care apreciaza valoarea spiritului francez, am manifestat multa deschidere fata de tot ce inseamna libertate de exprimare a mass media, dar astfel de emisiuni, care pot fi generatoare de discriminare si acte xenofobe, vin sa nege si sa loveasca chiar in acest spirit. M-am simtit jignit si extrem de surprins in calitate de reprezentant al unei tari francofone, sa vad aceasta legatura imorala care s-a facut, pe nedrept, intre faptul ca 85% din elevii romani invata limba franceza in scoala si utilizarea acesteia intr-o etapa ulterioara, de asa numitii „cersetori” romani. Sa inteleg de aici ca modul exemplar prin care Romania isi onoreaza angajamentele internationale in materie de educatie, ca membra a unei tari apartinand Francofoniei, devine un subiect de umor ieftin de calitate suburbana?.. Condamn orice manifestare care nu are nici valoare artistica, nici de informare si vine doar sa aduca prejudicii de imagine", a comentat ministrul de Externe, Teodor Baconschi.
Citeste si:
DE 15 ANI, ROMÂNIA ESTE ZU! FACEM ÎMPREUNĂ A ZECEA FORZA ZU!
DE 15 ANI, ROMÂNIA ESTE ZU!...

Afirmatii de genul « Les Roumains, on a un peu ras le cul ! » sunt jignitoare si reprezinta o dovada a unui spirit ingust. Cu atat mai mult, ele reprezinta comentarii periculoase din partea unei institutii mass media, care promoveaza in randul publicului sau astfel de mesaje de stigmatizare colectiva cu substrat xenofob si antieuropean, ceea ce este absolut inacceptabil”, mai explica el.

Raspunsul MAE la satira franceza

Romanii in ochii francezilor: paduchiosi si cersetori


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.