Trei persoane, intre care doi politisti, au fost ranite si aproximativ 100 de manifestanti au fost arestati luni seara in mai multe orase din Bulgaria pe fondul tensiunilor antirome, dupa incidentele care au provocat moartea a doua persoane saptamana trecuta, a anuntat politia.

Manifestatii ale tinerilor care scandau sloganuri ostile minoritatii rome si turce, au avut loc luni seara in aproximativ 12 orase, intre care Sofia, Plovdiv, Varna si Burgas.

Un politist a fost ranit la Varna (est), unde au fost retinuti 23 de manifestanti.
Un politist si o tanara au fost raniti, iar 27 de persoane retinute la Sofia, unde manifestantii s-au reunit in fata Parlamentului. In sfarsit, la Plovdiv, al doilea oras din tara, 47 de persoane au fost retinute pentru vandalism, transmite MEDIAFAX.

  • Conflict interetnic

La Plovdiv, romii, inarmati cu topoare si bate, s-au pregatit sa intampine eventualii agresori, potrivit televiziunii nationale.

Manifestatiile, organizate gratie retelelor sociale pe Internet, au loc in urma unui incident grav produs vineri seara la Katunita, un sat din sudul tarii, cu o puternica minoritate de romi. Doi tineri au murit aici si alte cinci persoane au fost ranite dupa un accident rutier provocat de membrii familiei liderului local al romilor, Kiril Raskov.

  • Tensiuni puternice in toata tara

Tensiunea nu inceteaza sa creasca de atunci in toata tara. Atunci cand locuitorii din Katunita au protestat fata de "impunitatea familiei Raskov", au fost organizate manifestatii in toata tara "impotriva impunitatii tiganilor".

Acest lucru s-a intamplat in pofida avertizarii lansate luni de seful statului, Gheorghi Parvanov (stanga) si de premierul de dreapta Boiko Borisov, impotriva unei agravari a tensiunilor etnice, amandoi afirmand ca la originea incidentelor se afla "un conflict intre persoane".

Aceasta crestere a tensiunilor etnice, fara precedent de 20 de ani, coincide cu campania pentru alegerile prezidentiale si municipale din 23 octombrie.

Pentru a incerca sa calmeze jocul, Guvernul a anuntat deschiderea unei anchete fiscale privind veniturile familiei Raskov.

Citeste si:
Romii cer să fie recunoscuți ca minoritate etnică de India
Romii cer să fie recunoscuți...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.