Presedintele SUA, Barack Obama, a decretat starea de urgenta in mai multe state de pe coasta de Est a tarii afectate de uraganul Irene, asa incat guvernul federal sa poata sa acorde ajutor acestor zone, informeaza EFE, duminica, pe baza documentelor publicate pe pagina de internet a Casei Albe.

Uraganul Irene, care a provocat moartea a cel putin 11 oameni persoane si evacuarea a cel putin 1,5 milioane, a ajuns sambata seara la New York, transformat intr-un oras fantoma afectat de ploi torentiale.

"Extremitatea uraganului a ajuns la noi", a declarat primarul din New York, Michael Bloomberg, in cadrul unei conferinte de presa. Primarul le-a cerut locuitorilor sa ramana in propriile locuinte.

"Nu iesiti pe strazi, ramaneti in casele voastre sau in centrele de primire", a insistat el, adaugand ca este "prea tarziu pentru a mai pleca" pentru cei care nu au respectat recomandarile de evacuare in zonele inundabile, scrie MEDIAFAX.

In timp ce rafale violente de vant suflau asupra orasului, primarul a declarat ca se asteapta la o importanta crestere a apelor in cursul diminetii.

  • In New Jersey, peste un milion de persoane au fost evacuate din zonele de coasta. Aproape tot oraselul turistic Cap May, situat direct pe traiectoria uraganului, a fost evacuat.

  • Irene a ajuns pe uscat sambata in North Carolina, fiind insotit de rafale puternice de vant si ploi torentiale si privand de electricitate sute de mii de persoane.
  • Irene va urca pe coasta de est, indreptandu-se spre Washington, New York si Boston, una dintre cele mai populate zone din lume, cu 65 de milioane de locuitori, si ar putea fi insotit de valuri de trei-patru metri inaltime, potrivit centrului national pentru uragane (NHC).

Inchiderea celor trei aeroporturi newyorkeze, intre care J.F. Kennedy, a creat un haos formidabil, cu mii de zboruri anulate.
Serviciile feroviare au fost reduse si compania Amtrack intentioneaza sa suspende traficul pe coasta de est duminica.
  • Peste 370.000 de locuitori din New York au primit ordin de evacuare, a declarat sambata primarul orasului, Michael Bloomberg, cerandu-le inca o data acestora sa fie prudenti inainte de sosirea uraganului Irene.

Unii dintre ei au parasit orasul, altii s-au refugiat la rude, in hotelurile luate cu asalt sau in cele 100 de centre de primire deschise de primarie.

Anterior in cursul zilei, Michael Bloomberg nu a facut economie de cuvinte: "Este o problema de viata si de moarte, nu asteptati", a insistat el, temandu-se de o crestere brusca a apelor, care ar putea provoca inundatii si intreruperi de electricitate.

Peste un milion de oameni au fost evacuati din calea uraganului Irene, iar la fel de multi au ramas fara electricitate in statele Carolina de Nord si Virginia.

"Urmatoarele 72 de ore vor fi cele mai lungi din ultima vreme si evident multe familii vor fi afectate. Se pare ca va fi o presiune enorma asupra mai multor state si eforturile pot dura mai multe zile, in functie de puterea furtunii", Barack Obama, presedintele SUA.

"Irene ramane o furtuna uriasa si periculoasa", a avertizat secretarul pentru securitate interna, Janet Napoletano. "Oamenii trebuie sa o ia in serios, oamenii trebuie sa fie pregatiti", a spus ea la o sedinta organizata la centrul federal pentru situatii de urgenta, FEMA, la care a participat si presedintele Barack Obama.

Obama a decretat stare de urgenta, iar decizia vizeaza statele cuprinse intre Virginia si Masachusetts, trecand prin Maryland, New Jersey, New York, Connecticut si Rhode Island, potrivit Realitatea.net.

Citeste si:
Fostul preşedinte american, Barack Obama, a fost depistat pozitiv...
Fostul preşedinte american...

Decretarea starii de urgenta a intervenit chiar daca uraganul Irene a slabit din intensitate si a devenit furtuna tropicala cu putin inainte de a lovi New York-ul cu intreaga sa tarie, informeaza CNN.

Uraganul a ajuns si la New York. Sistemul public de transport a fost oprit, aeroporturile au inchise si zeci de spitale evacuate. Se estimeaza ca aproximativ un milion de americani au ramas fara curent electric.

Potrivit Realitatea.net, americanii si-au facut provizii de apa si alimente. Unii au ales sa paraseasca zonele de coasta ale New York-ului si s-au cazat la hoteluri. Autoritatile au pus la dispozitia lor mai multe adaposturi insa doar 10% dintre locuri sunt ocupate.

Serviciile de urgenta sunt pregatite sa intervina, iar primarul New Yorkului a dat asigurari ca zgarie-norii nu vor fi afectati.

Presedintele Barack Obama, care le-a cerut americanilor sa "trateze cu seriozitate" aceasta furtuna ale carei proportii ar putea fi "istorice", si-a scurtat vacanta in Massachusetts (nord-est) pentru a se intoarce la Washington vineri seara, cu putin timp inainte de miezul noptii.

"Daca va aflati pe traiectoria anticipata a uraganului trebuie sa va luati masuri de precautie imediat. Nu asteptati"
, a declarat el intr-o alocutiune.

Citeste si:
Război în Sudan. MAE: 9 români au fost evacuați din mijlocul...
Război în Sudan. MAE: 9...

  • Uraganul Irene a ajuns sambata in apropiere de Cap Lookout, in North Carolina, si desi a fost retragradat la categoria 1 este inca puternic, a anuntat Centrul National pentru uragane (NHC), scrie MEDIAFAX.

Irene urmeaza apoi sa traverseze coasta de est sambata si duminica indreptandu-se spre Washington, New York si Boston
, una dintre regiunile cele mai populate din lume, care numara 65 de milioane de locuitori, si ar putea sa fie insotit de valuri inalte de trei sau patru metri potrivit NHC.

Autoritatile se tem de pagube care ar putea costa intre cinci si zece milioane de dolari, potrivit estimarilor expertilor.

"Nu am cunoscut o asemenea amenintare din partea unui uragan de decenii", a declarat Chris Vaccaro, purtatorul de cuvant al serviciilor de meteorologie. [Pagubele cauzate de Irene: zeci de miliarde de dolari]

Citeste si:
Stare de "catastrofa majora" in doua state ale SUA
Stare de "catastrofa majora"...

Un adevarat "monstru", Irene are un diametru de 840 de kilometri. Nord-estul Statelor Unite este ferit de obicei de astfel de depresiuni. Gloria, in 1985, a fost ultimul uragan care a lovit New York.

"Va fi un sfarsit de saptamana foarte lung pentru locuitorii"
coastei de est, a conchis Vaccaro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.