David Cameron: Autoritatile vor face tot ce e necesar pentru a reinstaura ordinea.

Un barbat in varsta de 26 de ani, impuscat intr-o masina luni seara, in timpul revoltelor de la Londra, a decedat, a anuntat marti politia, citata de AFP. Acesta este primul mort de la inceputul violentelor din capitala britanica, la acest sfarsit de saptamana.

Victima, care nu a fost identificata, a fost descoperita intr-o masina luni, in jurul orei 21.15 (23.15 ora Romaniei), in cartierul Croydon (sud), unde mai multe cladiri au fost incendiate in timpul violentelor, a precizat politia intr-un comunicat. Barbatul a fost "spitalizat in stare grava".

Doi tineri, care se aflau la fata locului cu obiecte furate, au fost arestati, potrivit acestui comunicat.

  • Autoritatile vor face tot ce e necesar pentru a reinstaura ordinea

Numarul politistilor mobilizati la Londra va fi suplimentat, de la 6.000 la 16.000, a anuntat, marti, premierul britanic, David Cameron, care a declarat ca autoritatile "vor face tot ce este necesar pentru a restabili ordinea", relateaza BBC News Online.

El a anuntat si convocarea Parlamentului britanic in sesiune extraordinara pentru o dezbatere privind revoltele de strada din ultimele zile. "Desigur ca vom face tot ceea ce este necesar pentru a reinstaura ordinea pe strazile britanice, astfel incat acestea sa fie sigure pentru cei care respecta legea", a spus el.

Cameron a adaugat ca revoltele reprezinta "criminalitate, pur si simplu", care trebuie "confruntata si invinsa" si a precizat ca toate concediile politistilor din Londra au fost anulate, iar fortele de ordine din capitala vor fi suplimentate.

"Veti simti intreaga forta a legii. Si, daca sunteti suficient de mari ca sa comiteti aceste infractiuni, atunci sunteti destul de mari ca sa va confruntati si cu pedeapsa", a adaugat premierul britanic.

  • [VIDEO] Violentele si jafurile se extind in Anglia

Violentele si jafurile de la Londra s-au extins, in noaptea de luni spre marti, la orasele Birmingham (centru) si Liverpool (nord-vest), relateaza AFP.
Citeste si:
Real Madrid s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor
Real Madrid s-a calificat în...

Politia din West Midlands a confirmat arestarea a 87 de tineri care, in centrul orasului Birmingham, spargeau geamurile magazinelor si comiteau jafuri. Politia a mai precizat ca un comisariat din Birmingham a fost incendiat.

La Liverpool, politia locala a anuntat, de asemenea, ca se confrunta cu scene de violenta, in special cu incendierea mai multor masini. "Nici o violenta nu va fi tolerata pe strazile din Liverpool si am luat masuri rapide si ferme pentru a raspunde", a afirmat un purtator de cuvant al politiei, Andy Ward, scrie MEDIAFAX.

Violentele, care au afectat la sfarsitul saptamanii trecute mai multe cartiere multietnice din Londra, au continuat in noaptea de luni spre marti, determinandu-l pe premierul britanic, David Cameron, sa-si scurteze vacanta in Toscana (Italia), pentru a reveni de urgenta in capitala.

Citeste si:
[VIDEO] Surpriza anului! Leicester City, noua campioana a Angliei
VIDEO  Surpriza anului!...


Premierul va avea o reuniune de urgenta marti cu serviciile de interventie si va discuta cu ministrul de Interne si comandantul politiei, a anuntat Cabinetul sau intr-un scurt comunicat. Acestea sunt cele mai grave incidente produse in capitala britanica in ultimii ani.

Scotland Yard a anuntat ca a mobilizat 1.700 de politisti suplimentari pentru a face fata situatiei.

In total, 215 persoane - intre care un baiat de 11 ani - au fost arestate de la inceputul incidentelor, a declarat luni ministrul de Interne, Theresa May, care a fost de asemenea nevoita sa-si intrerupa vacanta.

Primele tulburari au izbucnit in urma unei manifestatii, sambata seara, pentru a cere dreptate dupa moartea unui barbat de 29 de ani, Mark Duggan, ucis joi intr-un schimb de focuri cu politia in Tottenham (nordul Londrei).

Citeste si:
Revolte, jafuri si violente: Ce se intampla in Londra?
Revolte, jafuri si violente:...


  • Violentele din Londra ar putea fi organizate printr-o retea privata de mesagerie


Violentele si jafurile din Londra par sa fi fost organizate, cel putin partial, prin intermediul unei retele private de mesagerie, relateaza New York Times, in editia electronica.

Politia a verificat initial Twitter si Facebook pentru a gasi participanti si organizatori ai violentelor. Dar Jonathan Akwue, un strateg media din Londra, a fost printre primii care au scris despre posibilul rol al BlackBerry Messenger, cunoscut drept BBM, in organizarea violentelor, scrie MEDIAFAX.

Akwue a explicat pe blogul sau ca BBM a fost adoptat deoarece este un sistem de mesagerie instantanee devenit popular pentru ca este rapid, gratuit si, spre deosebire de Twitter sau Facebook, este privat. El subliniaza ca nu este prima data cand comunicatiile private de pe BBM, care nu sunt usor interceptate de politie, au legatura cu infractionalitatea.

Citeste si:
Doi polițiști din Londra au fost înjunghiați chiar în centrul orașului
Doi polițiști din Londra au...

BBM a fost folosit de Mark Duggan, tanarul impuscat de politie al carui deces se afla la originea violentelor, pentru a trimite ultimul sau mesaj. "Agentii ma urmaresc", i-a scris el prietenei sale, potrivit cotidianului britanic The Daily Telegraph.

Intr-un interviu pentru BBC, un ofiter de politie a declarat ca instrumente online sunt responsabile pentru violentele de duminica , dar nu a nominalizat un anumit serviciu.

"Toata lumea din toate partile Londrei veniti in inima Londrei (centru) OXFORD CIRCUS!!, Magazine vor fi sparte asa ca veniti si luati (marfa gratis!!!)", se arata intr-un astfel de mesaj transmis pe BBM, potrivit cotidianului The Guardian.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.