Procesul fostului presedinte egiptean Hosni Mubarak si al fiilor sai, Alaa si Gamal Mubarak, judecati incepand de miercuri dimineata la Cairo, a fost amanat pentru 15 august, a anuntat presedintele Tribunalului, Ahmed Refaat, relateaza AFP.

[UPDATE] Presedintele Tribunalului a dispus ca Hosni Mubarak, avand o stare de sanatate fragila, sa fie internat intr-un spital din apropiere de Cairo pana la urmatoarea audiere. Spitalul desemnat de magistrat este Centrul medical international, iar Ahmed Refaat si-a dat acordul pentru ca un oncolog sa il examineze pe Mubarak "de fiecare data cand va avea nevoie", asa cum ceruse apararea.

Anterior, agentia oficiala egipteana Mena a citat un oficial de rang inalt potrivit caruia Mubarak urma sa fie internat in spitalul Academiei de Politie, la periferia capitalei, "pentru garantarea prezentei sale" la proces.

  • Procesul fostului ministru de Interne Habib el-Adli si al altor sase oficiali de rang inalt din politie a fost amanat pentru joi.
  • EGIPTUL ASTEAPTA: Procesul lui Mubarack a inceput!

Procesul fostului presedinte egiptean Hosni Mubarak a inceput. Acesta a fost adus pe targa in boxa acuzatilor. Fostul presedinte egiptean Hosni Mubarak, inlaturat de la putere in februarie in cursul "primaverii arabe", va fi judecat, incepand de miercuri, sub acuzatia de coruptie si crime, riscand condamnarea la moarte.

Mai mult de 1.000 de politisti si membri ai fortelor armate vor asigura securitatea in timpul procesului fostului presedinte egiptean, la care au fost autorizate sa participe aproape 600 de persoane, in principal avocati, familii ale victimelor si ziaristi, scrie MEDIAFAX.

  • 13:00 - Mubarack pledeaza nevinovat in fata tribunalului
Fostul presedinte egiptean a pledat nevinovat in fata Tribunalului din Cairo pentru capetele de acuzatie de crima si coruptie."Toate aceste acuzatii, le neg complet", a declarat Mubarak, caruia i-a fost intins un microfon. El se exprima in timp ce statea intins pe o targa, in boxa acuzatilor, dupa o scurta intrerupere a audierii.

Alaa si Gamal, care tineau carti in mana, probabil exemplare ale Coranului, au preluat ulterior cuvantul pentru a se declara nevinovati.

Hosni Mubarak, intins pe o targa, si fiii sai sunt prezenti in boxa acuzatilor, pentru inceputul procesului lor.
Citeste si:
Ce despăgubiri îi cere Dana Roba lui Daniel Balaciu: „Spitalul...
Ce despăgubiri îi cere Dana...

Palid, imbracat in alb, fostul presedinte a vorbit cu fiii sai Alaa si Gamal, calmi si imbracati de asemenea in alb, tinuta regulamentara a detinutilor care inca nu au fost condamnati.


Fiii lui Mubarak, care stateau in picioare langa tatal lor, intr-o cusca cu gratii, si fostul ministru de Interne Habib el-Adli, precum si alti sase oficiali de rang inalt ai politiei - de asemenea prezenti - trebuie sa raspunda pentru aceleasi acuzatii.

Presedintele Tribunalului penal din Cairo, Ahmed Refaat, a cerut "o tacere totala" in cursul audierii, amenintand ca va expulza din sala de judecata orice persoana care incalca instructiunile sale.

Procesul este difuzat in direct la televiziunea de stat.

  • 10:00 - Mubarak a ajuns la tribunalul din Cairo

Televiziunea de stat a prezentat imagini cu o ambulanta care intra in sediul instantei, precum si cu un avion dotat cu echipamente medicale in incinta cladirii, aflata sub o stricta protectie a politiei si armatei.
Citeste si:
Fostul dictator egiptean, Hosni Mubarak va fi pus in libertate
Fostul dictator egiptean,...

Aparitia fostului presedinte in fata Curtii va fi prima dupa inlaturarea sa de la putere la 11 februarie, sub presiunea manifestantilor.

Inainte de sosirea acestuia, cateva zeci de sustinatori ai sai au fost implicati in confruntari cu opozanti. Au fost aruncate pietre de ambele parti, inainte ca politia sa intervina si sa instaleze un cordon de securitate intre cele doua tabere.

Partizani ai lui Mubarak au manifestat anterior in favoarea sa. "Ei spun revolutie si libertate, dar nu sunt decat o banda de derbedei", "Nu trebuie sa ne temem decat de Allah", scandau unii manifestanti, afisand fotografii cu Mubarak.

La Sharm el-Sheikh, in momentul in care fostul presedinte parasea spitalul, mai multi manifestanti au facut apel la executia sa.

Mubarak a fost adus miercuri, cu un avion, de la Sharm el-Sheikh la Cairo. "Avionul care il transporta pe Mubarak a sosit la aeroportul (militar) Almaza" din Cairo, a afirmat anterior o sursa din domeniul securitatii.

Citeste si:
Mara Bănică s-a luptat cu depresia. Operațiile estetice au ajutat-o...
Mara Bănică s-a luptat cu...

Hosni Mubarak a parasit in cursul diminetii spitalul din Sharm el-Sheikh, unde se afla in detentie preventiva, si a fost transportat cu o ambulanta catre aeroportul din statiune, pentru a fi adus in capitala, anuntase televiziunea de stat de la Cairo.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.