Ministrul de Externe al Libiei a ajuns in Grecia, avand misiunea de a negocia un sfarsit pentru luptele din tara sa.

Ministrul de Externe al Libiei, Abdel Ati al-Obeidi, i-a spus prim-ministrului grec la Atena ca Gaddafi isi doreste sa inceteze luptele in tara sa, scrie AlJazeera.

“Se pare ca autoritatile libiene cauta solutii”, spune Dimitris Droutsas, Ministrul de Externe grec. Acesta a adaugat ca Obeidi planuieste o calatorie in Malta si Turcia.

“Ei (guvernul libian) au cerut sa poata trimite reprezentantii cu un mesaj pentru prim ministrul George Papandreou si ca de aceea se afla la Atena”, a declarat un oficial al guvernului grec.

Intr-o declarative, Ministrul de Externe grec a anuntat ca ei isi doresc sa gaseasca o “solutie politica si diplomatica” pentru criza din Libia, unde fortele guvernamentale se lupta cu rebelii.

“Noi am reiterate mesajul clar de la comunitatea internationala: respect si implementare a rezolutiilor ONU, si o incetare imediata a focurilor si a violentei, in special impotriva populatiei civile din Libia”.

Relatiile diplomatice dintre Libia si Grecia exista inca din anii 80. Daca Libia va cauta ajutorul in Europa, atunci aceasta tara va fi Grecia pentru ca mereu a fost o tara cu legaturi bune in lumea araba.

Desi nu a participat la raidurile aeriene, Grecia le-a permis navelor franceze sa treaca prin apele lor in drumul spre Creta. De asemenea, aceasta le-a permis accesul pe teritoriul sau fortelor SUA si NATO.

Grecia este un aliat strategic in regiune si este normal ca libienii sa incerce macar sa vada daca grecii sunt interesati sa le ofere sprijin.

Speculatiile sunt mari pe seama negocierilor dintre cele doua tari. Este posibil ca Tripoli sa vada Grecia ca pe un bilet de iesire salvator de pe scena politica din Libia.

Citeste si: Fiii lui Gaddafi vor sa-si indeparteze tatal de la putere

Libia negociaza in secret cu Marea Britanie


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.