Un fum alb a inceput sa se ridice luni dupa-amiaza de la reactorul 2 al centralei nucleare Fukushima, in timp ce la reactorul 3 nu se mai vede fum.

UPDATE 2:

Un fum alb a inceput sa se ridice luni dupa-amiaza de la reactorul 2 al centralei nucleare Fukushima, din nord-estul Japoniei), in timp ce la reactorul 3 nu se mai vede fum, au anuntat presa si Agentia pentru siguranta nucleara, scrie MEDIAFAX.

O parte din personalul prezent la centrala nucleara Fukushima, in nord-estul Japoniei, a fost evacuat luni-dupa amiaza dupa ce de la reactorul 3 a inceput sa iasa fum, a anuntat operatorul Tokyo Electric Power (TEPCO).

Reactorul 3 a suferit avarii grave dupa cutremurul si tsunami din 11 martie: acoperisul cladirii superioare a fost distrus in intregime de o explozie puternica produsa saptamana trecuta din cauza acumularii de hidrogen, in urma operatiunilor de depresurizare.

UPDATE:

"La 15:55 (6.55 GMT), am primit un raport care indica ca unitatea 3 a inceput sa scoata un nor de fum gri. Am ordonat evacuarea muncitorilor care erau in apropiere”, a anuntat un oficial al companiei Tepco, scrie El Mundo.

Tepco a anunat ca in timp ce angajatii erau evacuate, se faceau investigatii pentru a afla de unde provine fumul.

Cu cateva ore mai inainte anuntasera ca presiunea din reactorul 3 crescuse destul de mult in ciuda eforturilor de racire ale japonezilor.


Operatorii centralei se gandeaum cum sa scada presiunea eliberand aerul care urma sa duca in atmosfera particule radioactive. O tehnica similara a dus la exploziile care au avut loc in primele zile de criza.

Tehnicienii au avertizat ca de aceasta data emisiile de radiatii vor fi mai mari decat datile trecute din cauza combustibilului care s-a degradat si mai mult. Cel mai probabil procesul va include emisia puternica a unui nor de iod, cripton si xenon, cele trei elemente radioactive.

Echipele de urgenta au aruncat si azi (luni) foarte multa apa pe reactoarele 3 si 4. Un calcul arata ca pana acum au fost aruncate 3.700 de tone de apa pe reactoare cu scopul de a scadea temperature si a evita procesul de fusiune nuclear.

  • Pe de alta parte, prim ministrul japonez, Naoto Kan, se arata mai optimist decat in ultimele zile si a anuntat ca situatia de la central “se imbunatateste treptat” datorita muncitorilor care fac eforturi 24 de ore pe zi pentru a controla situatia.

Tepco a anuntat ca au reusit sa conecteze cablurile de energie la toate reactoarele, inclusiv la cele mai afectate, 3 si 4. Sistemul de racire inca nu functioneaza si se asteapta ca macar la reactorul 2.
Citeste si:
Vladimir Kliciko avertizează asupra unei catastrofe mai mari decât...
Vladimir Kliciko avertizează...

Conform Agentiei de Siguranta Nucleara din Japonia, inca sunt necesare cateva zile pentru a se pune in functiune sistemul de racire la reactorul 2.

Reactorul 3 ridica cele mai multe probleme deoarece este foarte avariat in urma unei explozii si este incarcat cu combustibil MOX, un amestec de oxid de uraniu si plutoniu, ale carui emisii sunt foarte nocive, scrie MEDIAFAX.

In urma cutremurului cu magnitudinea de 8,9 Richter din Japonia si a valului seismic care a urmat din 11 martie, centrala de la Fukushima a fost grav afectata. Trei dintre cele sase reactoare ale centralei nucleare Fukushima Daiichi erau inchise pentru inspectie in momentul in care au avut loc cutremurul si tsunamiul. Celalte trei reactoare care functionau s-au oprit automat la cateva secunde dupa inceperea valului seismic.

Revenim cu amanunte.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.