Fortele de ordine au lansat gaze lacrimogene, marti, pentru a-i dispersa pe manifestantii reuniti in centrul Teheranului, a anuntat site-ul Kaleme.com.

In schimb, site-ul de Internet al cotidianului guvernamental din Iran a afirmat ca "toate informatiile care vin din diferite cartiere din Teheran mentioneaza o situatie calma si normala", citeaza MEDIAFAX.

Corespondentii presei straine nu au autorizatia de a relata despre aceste manifestatii.

Aceste confruntari au loc in special in jurul universitatii din Teheran si a pietii Azadi, potrivit site-urilor Kaleme.com si Sahamnews.org ale celor doi lideri ai opozitiei reformatoare, Mir Hossein Moussavi, fost premier, si Mehdi Karoubi, fost presedinte al Parlamentului.

Acestea s-au produs in timp ce fortele de ordine, mobilizate masiv in capitala, incercau sa impiedice mai multe reuniuni, potrivit site-ului citat, care mentioneaza "un numar mare de manifestanti".

Site-urile Kaleme si Sahamnews au evocat "tiruri cu gaze lacrimogene" si "atacuri masive" ale fortelor de ordine impotriva unor "grupuri mici de cateva sute de persoane care se reunesc sporadic".

Cel putin cinci persoane au fost arestate, potrivit unui alt site de opozitie, Rahesabz.

Aceasta manifestatie, cea de-a treia in ultimele doua saptamani, a fost interzisa de autoritati.

Manifestantii scandau "Moarte dictatorului", precum si "Ya Hossein, Mir Hossein", aluzie la numele lui Moussavi, potrivit Kaleme si Sahamnews.

Site-ul cotidianului guvernamental din Iran a afirmat, citand jurnalistii sai, ca "locurile prezentate (de site-urile de opozitie) ca fiind cele ale reuniunii factorilor turbulenti sunt calme si oamenii isi fac cumparaturile pentru Anul Nou" iranian, sarbatorit la 21 martie.

Mai multe site-uri de opozitie le-au cerut sustinatorilor fostului premier Mir Hossein Moussavi si fostului presedinte al Parlamentului Mehdi Karoubi sa protesteze pentru a cere eliberarea celor doi lideri ai opozitiei reformatoare.

Citeste si:
Iranul confirma ca au fost trase doua rachete asupra avionului ucraine
Iranul confirma ca au fost...

Cei doi opozanti, acuzati oficiali ca sunt "tradatori" ai regimului, au fost plasati in arest la domiciliu si au fost izolati complet de lumea exterioara.

Rudele lor au afirmat ca acestia au fost arestati si incarcerati. Dar autoritatile judiciare au dezmintit.

Citeste si: Iranul, nesigur daca sa construiasca bomba nucleara


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.