Regimul lui Muammar Gaddafi nu mai controleaza principalele campuri petrolifere din Libia, acestea aflandu-se de acum sub controlul insurgentilor, a declarat luni comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger.

"Avem toate motivele sa credem ca marile campuri de exploatarea (a gazului si petrolului) nu mai sunt in mainile lui Gaddafi, ci se afla sub controlul triburilor si fortelor provizorii care au preluat puterea", a explicat el in fata presei la Bruxelles, relateaza AFP.

In aceste conditii, "am decis sa nu impunem o blocada pentru a nu penaliza persoanele care nu sunt vizate de sanctiuni", a adaugat el in cadrul unei reuniuni a ministrilor europeni ai Energiei. [UE a adoptat embargoul impotriva lui Gaddafi]

In Libia, "productia (de petrol) a fost intrerupta, dar exploatarea urmeaza sa fie reluata", a precizat el.

"Exporturile de gaz si petrol din Libia nu sunt neglijabile, dar ele nu sunt enorme. Gazul (libian) reprezinta mai putin de 3 la suta din volumul total de pe piata UE, iar petrolul mai putin de 10 la suta"
, a subliniat comisarul.

"Uniunea Europeana are totusi rezerve apreciabile de petrol, iar tarile OPEP, precum si alti producatori, ca Rusia, si-au exprimat vointa de a (...) creste livarile", a adaugat el.

Libia, membra OPEP, este una dintre cei patru principali producatori de petrol din Africa. Potrivit Agentiei Internationale pentru Energie, aceasta produce in mod normal 1,69 de milioane de barili pe zi si exporta 1,49 de milioane, majoritatea coplesitoare (85 la suta) catre Europa. Italia este principalul sau client in UE pentru petrol si gaz. [[VIDEO]: Berlusconi i-a pupat mana lui Gaddafi]

Citeste si: Conflictul din Libia arunca pretul petrolului in aer

Libia a oprit exportul de petrol


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.