Costul seismului produs marti in cel de-al doilea oras ca marime din Noua Zeelanda, Christchurch, s-ar putea ridica pana la 11,5 miliarde de dolari neozeelandezi (6,3 miliarde de euro), potrivit estimarii companiei de evaluare a pagubelor AIR Worldwide.

"AIR Worldwide estimeaza ca pierderile pentru sectorul asigurarilor (din cauza acestei catastrofe) vor fi cuprinse intre cinci si 11,5 miliarde de dolari neozeelandezi (intre 2,73 si 6,3 miliarde de euro)", a precizat compania intr-un comunicat citat de AFP.

Cutremurul precedent din Christchurch, produs in urma cu sase luni, nu a provocat victime dar a generat pagube considerabile. Trezoreria neozeelandeza a estimat la patru miliarde de dolari neozeelandezi (2,27 miliarde de euro) costul refacerii infrastructurii (strazi, canalizare etc.) si a celor 100.000 de cladiri avariate.


Seismul de marti s-a soldat cu 75 de morti si circa 300 de disparuti, potrivit ultimului bilant al autoritatilor, furnizat miercuri dimineata si citate de MEDIAFAX. Insa autoritatile se asteapta ca atat numarul mortilor, cat si cel al ranitilor si disparutilor sa creasca.

Guvernul Noii Zeelande a declarat starea de urgenta pentru a usura eforturile echipelor de salvare locale si nationale. Cea mai afectata zona din Christchurch este fix cea din centrul de afaceri, asa ca orasul este inca in mare parte inchis, iar structura cladirilor care sunt inca in picioare trebuie verificata cu atentie, relateaza AIR Worldwide.

Dintre cladirile foarte cunoscute din acest oras care s-au prabusit sau au fost grav afectate se numara Catedrala din Christchurch, magazinul Pyne gould Guinness si Televiziunea din Canterbury.

Aeroportul din oras s-a redeschis marti dimineata pentru zborurile interne, cele externe urmand sa fie reluate in cursul dupa-amiezii. Jumatate din oras inca nu avea curent electric si acces la apa potabila marti dimineata. Si infrastructura orasului a fost grav afectata, multe drumuri si poduri fiind aproape distruse in urma cutremurului.

Ministrul de finante neo-zeelandez a declarat luni, ca mare parte dintre pagubele produse de cutremur vor fi acoperite de Comisia pentru Cutremure din acesta tara (n.r. Earthquake Commission, EQC). EQC are in prezent aproximativ 8 miliarde de dolari neozeelandezi (4,4 miliarde de euro), bani care provin din fonduri propriu-zise, imprumuturi si rezerve.

Citeste si:
Tragedie în Italia. Un autobuz a căzut 15 metri în gol şi a luat foc
Tragedie în Italia. Un...


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.