Contractul dintre compania ruseasca Gazprom si Moldovagaz al fratilor de peste Prut prevede marirea pretului pentru gaze. In urma unei discutii cu ambasadorul rus la Chisinau Vladimir Kuzmin, Mihai Ghimpu a declarat in gluma ca moldovenii ar putea da pe Vladimir Voronin rusilor pentru un pret mai bun la gaze.

"Formula dupa care este fixat pretul la gaze pentru Republica Moldova deriva din pretul mondial la petrol. Acum, in legatura au evenimentele din Egipt, vedem ca pretul petrolului este in crestere, ceea ce inseamna automat ca peste o jumatate de an vom avea din nou o crestere a tarifelor la gazele livrate Republicii Moldova", a declarat Valerii Kuzmin dupa intalnirea cu presedintele Partidului Liberal (PL), Mihai Ghimpu.

  • Desi ambasadorul rus a spus ca acordul cu Gazprom nu trebuie interpretat prin prisma luptei politice interne, ci raportat la pretul mondial al petrolului, Mihai Ghimpu a spus glumind ca Republica Moldova l-ar putea "da rusilor pe Voronin, daca tot le este atat de drag" pentru a obtine un pret mai bun pentru gaze.
Presedintele PL a amintit ca acordul cu „Gazprom" care prevede formula de calcul in baza careia pretul la gaze creste constant in ultimii ani a fost negociat de guvernul presedintelui Voronin, si anume lui cetatenii moldoveni trebuie sa-I "multumeasca" pentru aceste scumpiri, scrie Moldova Astazi.

Ghimpu a facut aceste declaratii marti seara, dupa ce Kuzmin declara cu o saptamana in urma ca Rusia ar putea reduce pretul la gaze daca Chisinaul i-ar propune ceva care ar interesa-o, facand referire la Ucraina, care a acceptat stationarea in continuare a bazei militare ruse la Sevastopol, scrie Realitatea.net.

Potrivit Agepres, Vladimir Voronin nu a comentat deocamdata aceste declaratii, dar relatiile antagoniste dintre cei doi si schimburile de replici dure nu mai reprezinta o noutate pentru politica de la Chisinau.

Contractul dintre Gazprom si Moldovagaz expira in 2012 si cata vreme este in vigoare nu poate fi contestat. "Cand va expira, vor incepe negocieri si poate ca formula de stabilirea pretului va fi modificata", a conchis Kuzmin.

Citeste si: Exod al rusilor din R. Moldova in Transnistria?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.