Pana nu demult, Rusia si Ungaria erau cei mai de temut dusmani al Romaniei in opinia romanilor. Insa avand in vedere ultimele reactii ale aliatului nostru istoric, Franta, in privinta aderarii la Spatiul Schengen, care au fost intens mediatizate, romanii si-au schimbat "preferintele".

Astfel, se pare ca francofilia si francofonia raman doar in povesti, deoarece refuzul "marelui" Paris de a-l accepta si pe cel "mic" in spatiul Schengen, pare sa fi starnit mania romanilor fata de Franta, acest stat devenit al doilea dusman al Romaniei, potrivit datelor unui sondaj de opinie realizat de Institutul Roman de Evaluare si Strategie (IRES) in perioada 2-3 februarie 201. [Aderarea Romaniei la Schengen, "dusa cu zaharelul"?]

Potrivit Realitatea.net, 24% dintre cele 1.111 de persoane intervievate considera ca Rusia este cel mai mare dusman al Romaniei, 18% au raspuns Franta, in timp ce 9% au spus Ungaria. Intrebati cum cred ca se manifesta presedintele Nicolas Sarkozy fata de Traian Basescu, 38% dintre romani au spus ca primul a fost mai degraba ostil, 35% au spus ca a fost indiferent, in timp ce 21% l-au vazut ca fiind mai degraba prietenos.

Intrebati cum apreciaza imaginea Romaniei in lume, 42% dintre cei care au raspuns chestionarului cred ca aceasta este proasta, 38% considera ca imaginea tarii noastre este una buna, in timp ce 16% considera ca este foarte proasta.

Sondajul IRES are o eroare maxima tolerata de +- 3%.

Citeste si: Bulgaria, piedica Romaniei in aderarea in Schengen?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.