Aderarea celor doua state se va produce cel mai devreme in luna octombrie, conform oficialului maghiar. Traian Basescu a declarat, miercuri, ca isi asuma responsabilitatea politica a intarzierii accesului Romaniei in Spatiul Schengen.
Aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen nu va avea loc in martie, cele doua tari putand fi integrate in spatiul Schengen cel mai devreme in octombrie, a declarat, miercuri, ministrul ungar de Interne, Sandor Pinter, citat de agentia dpa, conform NZZ.ch.

Pinter a afirmat ca pana in luna iunie va deveni clar ce criterii mai au de indeplinit cele doua tari, iar aderarea ar putea avea loc cel mai devreme in luna octombrie, scrie MEDIAFAX.

"Luna martie este exclusa", a declarat, de asemenea, un diplomat european, citat de NZZ.ch, care adauga ca aderarea celor doua tari la spatiul Schengen a generat deja dispute in Uniunea Europeana.

Pinter a afirmat insa ca aderarea Romaniei si Bulgariei ramane pe agenda de lucru a presedintiei ungare a UE
. Potrivit Realitatea.net, declaratiile ministrului ungar de Interne vin in contextul in care Ungaria a preluat de la 1 ianuarie presedintia Uniunii Europene.


Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, la CSM, ca isi asuma responsabilitatea politica a intarzierii accesului Romaniei in Spatiul Schegen, in calitate de sef al statului. El a mentionat, ca, din pacate, Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) a fost anexat ca o conditie pentru Schengen.

"Eu imi asum responsabilitatea politica a intarzierii accesului Romaniei in Spatiul Schengen, pentru ca sunt seful statului si cineva trebuie sa-si asume aceasta responsabilitate", a spus Basescu. Presedintele a adaugat insa ca este "evident"ca "marile noastre probleme" sunt cantonate in zona Justitiei si fiecare trebuie sa-si asume responsabilitatile.



Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat miercuri seara la TVR1 ca este dispus sa demisioneze, daca premierul ii va cere acest gest sau daca se va considera ca el este vinovat pentru neaderarea Romaniei la Schengen.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.