Rusia va fi nevoita sa-si consolideze fortele nucleare daca noul Tratat START nu va fi ratificat de Statele Unite pana la sfarsitul anului, a declarat premierul rus, Vladimir Putin, intr-un interviu acordat CNN, care urmeaza sa fie difuzat miercuri, relateaza RIA Novosti, in pagina electronica.

"Nu este alegerea noastra. Nu vrem sa se intample asa ceva. Dar aceasta nu este o amenintare", a spus Putin, in interviul acordat lui Larry King. "Nu facem decat sa spunem ca la asa ceva se asteapta toata lumea daca nu ajungem la un acord privind un efort comun", a adaugat premierul rus, potrivit MEDIAFAX.

Presedintii rus si american au semnat noul tratat la 8 aprilie, la Praga, pentru a inlocui acordul anterior, care a expirat in decembrie 2009.

Documentul nu poate intra in vigoare decat dupa ratificarea in cele doua Camere ale Parlamentului rus si in Senatul american.

Rusia a anuntat ca va ratifica Tratatul daca acesta este aprobat de Statele Unite, insa Partidul Republican american se opune ratificarii, afirmand ca aceasta risca sa slabeasca apararea antiracheta a SUA. Republicanii au obtinut o majoritate solida in urma alegerilor din noiembrie, iar administratia presedintelui Barack Obama trebuie sa incerce sa obtina aprobarea pana in ianuarie, cand isi vor prelua mandatele noii parlamentari americani.

Putin a afirmat ca, in absenta tratatului, Rusia va fi nevoita sa se inarmeze impotriva noilor amenintari reprezentate de planurile americane de instalare a unui sistem antiracheta in Europa.

"Ni s-a spus ca trebuie sa faceti acest lucru pentru a va apara de, sa spunem, amenintarea nucleara iraniana (...) Dar acum nu exista o astfel de amenintare", a adaugat el.

Raspunzand unei intrebari privind dezvaluirile facute de WikiLeaks, conform carora guvernul rus este "o oligarhie condusa de serviciile de securitate", Putin i-a sfatuit pe "colegii" americani sa nu se amestece in "alegerile suverane ale poporului rus". "Cand vorbim cu prietenii americani si le spunem ca exista probleme de sistem in aceasta privinta, ei ne spun «nu va amestecati in afacerile noastre, avem traditia noastra si vom continua in acest fel». Nu ne amestecam (...). Dar le spun colegilor nostri «as vrea sa va sfatuiesc, nu interferati nici voi cu alegerea suverana a poporului rus»", a adaugat el.

Citeste si:
Război Israel - Palestina: SUA forțează soluția celor două...
Război Israel - Palestina:...

Putin a spus ca va lua "o decizie concertata" cu presedintele rus, Dmitri Medvedev, in legatura cu o eventuala candidatura la alegerile prezidentiale din 2012. "Vom vedea. Inca mai este timp pana la alegeri", a afirmat el, adaugand ca afirmatia din documentele WikiLeaks privind faptul ca presedintele si premierul rus sunt un cuplu Batman-Robin avea ca scop "calomnierea unuia" dintre ei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.