Un oficial militar iranian a declarat miercuri ca Republica islamica va testa "foarte curand" rachete S-300 fabricate pe teritoriul sau, sfidand astfel Rusia, care a refuzat sa ii livreze aceste proiectile sol-aer.

"Vom testa foarte curand rachete cu raza lunga de actiune, intre care si S-300", a afirmat ofiterul Mohammad Hassan Mansourian, citat de agentia de stat Irna. Pe 22 septembrie, presedintele rus Dmitri Medvedev a interzis livrarea de rachete S-300 Iranului, un contract criticat de occidentali si Israel, aplicand o rezolutie ONU ce sanctioneaza Teheranul pentru programul sau nuclear controversat, potrivit MEDIAFAX.

In afara de rachete S-300, Kremlinul a interzis si livrarea de tancuri, avioane si elicoptere de lupta, precum si nave de razboi catre Iran.

Mansourian a afirmat miercuri ca Rusia a cedat presiunii "regimului american si sionist".
"Pentru a raspunde unei parti a nevoilor noastre in materie de securitate, voiam sa cumparam (rachete) S-300 de la Rusia. Dar aceasta tara a folosit rezolutia 1.929 ca un pretext pentru a refuza sa ne livreze aceasta arma defensiva", a declarat acesta.

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat la 9 iunie 2010 rezolutia 1.929 ce consolideaza sanctiunile impotriva Iranului, suspectat de comunitatea internationala ca incearca sa se doteze cu arma nucleara.

Presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a estimat la inceputul lui noiembrie ca Rusia a "vandut" Iranul Statelor Unite, anuland contractul. Rusia, care a construit prima centrala nucleara din Iran, lansata la sfarsitul lui august la Bushehr (sud), a votat in favoarea sanctiunilor in pofida relatiilor sale cu Teheranul in domeniile economic si energetic.

Rusia va rambursa Iranului acontul platit (166,8 milioane de dolari) pentru achizitionarea rachetelor S-300, a dat asigurari Moscova la inceputul lui octombrie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.