Sotia disidentului chinez detinut Liu Xiaobo s-a intalnit cu acesta duminica, cel mai probabil pentru a-l anunta ca a castigat Premiul Nobel pentru Pace pe 2010, a declarat o organizatie de aparare a drepturilor omului.
Dupa ce vineri seara a fost data disparuta, Centrul de Informatii pentru Drepturile Omului si Democratie, cu sediul la Hong Kong, a declarat in cadrul unui comunicat care o citeaza pe soacra disidentului, ca cei doi s-au intalnit duminica dupa-amiaza, cel mai probabil pentru a-l anunta de castigarea Premiului Nobel.

Sotia disidentului chinez Liu Xiaobo, laureat al Premiului Nobel pentru Pace pe 2010, ramane de negasit, la doua zile dupa ce declarase ca politia o va duce sa il vada pe sotul sau, aflat in inchisoare in nord-estul tarii, relateaza MEDIAFAX. De atunci, ea nu a putut fi contactata de avocatii sai.

"Nu am putut sa o contactam, nu stim unde se afla ea",
a precizat Ding Xikui, avocatul disidentului detinut. "Suntem ingrijorati in legatura cu siguranta sa. Credem ca politia a dus-o sa il vada pe sotul sau, dar nu avem cum sa confirmmam acest lucru", a adaugat el.

Potrivit nydailynews.com, vineri seara, la putin timp dupa anunt, Liu Xia afirmase ca se afla in prezenta unor politisti care i-au spus ca urmeaza sa o duca in provincia Liaoning, unde sotul sau este incarcerat, pentru ca ea sa ii transmita vestea premierii sale.

Centrul de Informatii pentru Drepturile Omului si Democratie, cu sediul la Hong Kong, anuntase sambata ca Liu Xia sosise in provincia Liaoning (nord-estul Chinei) si ca ea urmeaza sa isi vada sotul duminica dimineata.

In provincia Liaoning, drumurile care duceau la inchisoarea Jinzhou, unde Liu Xiaobo este detinut, erau blocate de politie duminica. Autoritatile nu permiteau decat trecerea oficialilor sau rezidentilor zonei. Reprezentantii inchisorii nu au raspuns la apelurile telefonice.

Premiul Nobel pentru Pace pe 2010 a fost atribuit vineri lui Liu Xiaobo, "pentru eforturile sale durabile si nonviolente in favoarea drepturilor omului in China", potrivit comitetului Nobel norvegian.

Citeste si:
Vladimir Zelenski ar putea fi nominalizat la premiul Nobel pentru Pace
Vladimir Zelenski ar putea fi...

Liu Xiaobo, in varsta de 54 de ani, executa o pedeapsa de 11 ani de inchisoare, el fiind unul dintre autorii "Cartei 08", care face apel la o China democratica. El a fost condamnat pentru "subminarea puterii de stat".

Citeste si: [Cum poate genera cenzura si arestari un Premiul Nobel pentru Pace?]

[Mai multe Guverne, ONG-uri, Dalai Lama, dar si Barack Obama cer eliberarea din inchisoare a lui Liu Xiaobo]


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.