Proiectele de atentate in Europa au fost elaborate de numarul trei in ierarhia retelei al-Qaida, seicul Yunis al-Mauretani, cu acordul si sprijinul financiar al lui Osama ben Laden.

Seicul i-a spus depre planurile sale de atentate, in special in Franta si Marea Britanie, unui islamist de nationalitate germana dar de origine afgana, detinut in prezent de fortele americane la inchisoarea din Bagram, in Afganistan, potrivit saptamanalului german Der Spiegel, citat de MEDIAFAX.

Aceste informatii ar fi la originea unei recente alerte teroriste in Europa de Vest.

Islamistul, Ahmad Sidiqi, in varsta de 36 de ani, originar din Hamburg, in nordul Germaniei, s-a intalnit cu seicul al-Mauretani la Mir Ali, in regiunile tribale din nordul Pakistanului, la inceputul verii, inainte de arestarea sa la Kabul, la inceputul lui iulie.

Conform revistelor Der Spiegel si Focus, oficiali din serviciile germane de informatii urmeaza sa mearga in curand in Afganistan pentru a-l interoga pe Ahmad Sidiqi.

Conform Focus, nivelul alertei teroriste a fost ridicat in Europa si din cauza interceptarii, de catre centrul britanic de interceptare GCHQ (Government Communications Headquarters), a comunicatiilor telefonice si electronice a opt germani si doi britanici, aflati intr-o zona de la frontiera afgano-pakistaneza.

Acestia, in timp ce comunicau cu persoane din Germania si Marea Britanie, au discutat modalitatea de a obtine arme si materiale explozibile, precum si despre locatia unor locuri sigure pentru a se refugia inainte si dupa un atentat.

Atacuri simultane, in stilul celor comise la Bombay, in India, in noiembrie 2008, unde au fost ucise 166 de persoane, urmau sa fie comise in Londra si in mari orase franceze si germane, dar proiectul a fost descoperit intr-un stadiu preliminar, au afirmat saptamana aceasta posturile britanice Sky News si BBC, citand surse interne din serviciile de informatii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.