Comisia Europeana critica vehement declaratia ministrului bulgar de Interne care afirma ca romii sunt un "incubator generator de criminalitate".
Comisia Europeana a considerat luni drept inacceptabile declaratiile ministrului bulgar de Interne, potrivit caruia comunitatea romilor reprezinta "un incubator care genereaza criminalitate", chiar in ziua in care acest oficial efectueaza o vizita la Bruxelles, relateaza MEDIAFAX.

Intrebat daca o astfel de apreciere este acceptabila pentru Comisie, purtatoarea de cuvant a Executivului european, Pia Ahrenkilde, a raspuns laconic: "Raspunsul este nu".

Intr-un interviu pentru ziarul bulgar 24 Ceasa, publicat luni, ministrul de Interne, Tvetan Tvetanov a facut apel la "realizarea unei analize foarte serioase a problemelor care vizeaza romii, pentru ca aceste cercuri reprezinta un incubator care genereaza criminalitate".

Ministrul, care se afla la Bruxelles pentru a discuta cu Comisia Europeana dificultatile de integrare a romilor, a declarat ca va pleda pentru ca, "in vederea integrarii romilor, sa fie oferiti bani statului (bulgar) si nu fundatiilor" din aceasta tara.

"In ultimii 20 de ani, diverse organizatii neguvernamentale au primit multi bani, dar nu a fost realizat nimic. Vedem doar ca «sefi» ai romilor locuiesc in palate somptuoase, in timp ce ghetourile unde traiesc cei mai multi romi se extind", a precizat el.

Romii din Bulgaria, estimati la 700.000, adica aproape 10 la suta din populatie, traiesc in conditii de saracie extrema. Aproximativ 150 dintre ei au fost expulzati din Franta de la inceputul anului, potrivit Ministerului bulgar al Afacerilor Externe.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.