Dezvaluirile privind masurile indreptate impotriva romilor in Franta au declansat o necesara reflectie asupra modului in care sunt tratate minoritatile, chiar in momentul aprobarii unei legi ce "persecuta cele cateva femei musulmane care poarta val".

Publicarea circularei Ministerului francez de Interne referitoare la evacuarea cu prioritate a taberelor romilor a determinat Comisia Europeana sa renunte la atitudinea indulgenta fata de masurile anuntate de presedintele francez, Nicolas Sarkozy, si sa lanseze un atac dur la adresa Parisului, dar a subliniat si felul in care cea mai importanta minoritate europeana are de suferit pe continent, comenteaza The Guardian, in editia online.

  • Ironie amara

"Ar fi o ironie amara daca europenii, ca intreg, nu vor putea gasi o modalitate de a reconcilia dreptul la libera circulatie, atat de drag lor, cu o comunitate de concetateni al caror mare pacat este o tendinta de a circula liber", mai spune cotidianul, citat de MEDIAFAX.

Discriminarea sistematica a romilor in estul Europei este o realitate recunoscuta, dar putin mediatizata, iar odata cu extinderea UE spre est, atitudinile estice au inceput sa se raspandeasca si catre vestul continentului: Danemarca a incercat sa expulzeze cativa romi, politia suedeza a fost surprinsa in timp ce incerca sa-i oblige ilegal pe altii sa paraseasca tara, Germania a repatriat copiii romi din Kosovo, Belgia a desfiintat tabere din Flandra, iar Italia a folosit prezenta romilor ca pretext pentru declararea unei stari de urgenta.

"Adevarul este ca exista o indelungata traditie de ostilitate deschisa fata de romi, o traditie cu ecouri incomode de ostilitate deschisa fata de o alta minoritate ostracizata in trecut", adauga ziarul britanic, care apreciaza ca Sarkozy se afla in cautarea unui tap ispasitor. Din acest motiv, in loc sa constate ca majoritatea romilor din Europa nu sunt nomazi si sa incerce sa identifice politici de integrare, Franta a insistat asupra faptului ca politicile sale nu au la baza criterii etnice.

"Dar romii - care fac obiectul discriminarii in tarile de origine sud-est-europene unde le cer sa se intoarca occidentalii suparati - vor reprezenta in continuare o problema mai ampla pe intregul continent, atat timp cat continentul continua sa-i trateze atat de prost", adauga Guardian.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.