Presedintele american, Barack Obama, s-a adresat, miercuri, celor 1,5 miliarde de musulmani din lume, cu ocazia inceperii Ramadanului, carora le-a urat "o luna binecuvantata".

"Ramadamul este celebrarea unei religii cunoscute pentru marea ei diversitate si egalitatea ei rasiala", a apreciat Obama, intr-o declaratie scrisa, data publicitatii de Casa Alba si citata de AFP.

"Acest rit ne aminteste principiile pe care le cultivam impreuna si rolul islamului in favoarea justitiei, progresului, tolerantei si demnitatii tuturor persoanelor", a adaugat Obama. Tatal kenyan al acestuia era de religie musulmana, transmite MEDIAFAX.

"Islamul a facut intotdeauna parte din America, iar musulmanii americani au adus o contributie extraordinara tarii noastre", a subliniat presedintele. El a anuntat ca a planificat o cina, cu ocazia intreruperii postului, in aceasta saptamana, la Casa Alba. "Va urez o luna binecuvantata", a adaugat el.

Aceasta interventie a presedintelui are loc in contextul unei polemici care are in centru construirea unei moschei la New York, in apropierea zonei Ground Zero, unde se aflau Turnurile Gemene, distruse in timpul atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001.

Sustinatorii acestui proiect afirma ca acest centru musulman, a carui construire a fost aprobata de Consiliul Municipal al orasului, in mai, va ajuta la depasirea atitudinilor stereotipe negative la adresa comunitatii musulmane, cu care aceasta continua sa se confrunte, in urma atentatelor comise de islamistii din al-Qaida.

Criticii proiectului sunt de parere ca ridicarea unei moschei atat de aproape de Ground Zero este o insulta la adresa memoriei celor aproximativ 3.000 de victime ale atentatelor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.