Candidatul liberal Bronislaw Komorowski a obtinut 53,01% din voturi la alegerile de duminica si a devenit noul presedinte al Poloniei, arata rezultatele finale ale scrutinului.

Rivalul sau, conservatorul Jaroslaw Kaczynski, a primit 46,88% din sufragii, relateaza NewsIn.

Primul tur al alegerilor prezidentiale, care a avut loc in 20 iunie, a fost castigat de Bronislaw, cu 41,54% din voturi.

Alegerile prezidentiale din Polonia ar fi urmat initial sa aiba loc in toamna acestui an, dar au fost convocate mai devreme dupa moartea fostului presedinte Lech Kaczynski, la 10 aprilie, intr-un accident aviatic produs in Rusia.

  • Komorowski: Democratia poloneza a castigat in urma alegerilor de duminica

Dupa anuntarea exit-pollurilor care il declarau castigator, candidatul liberal la presedintia Poloniei, Bronislaw Komorowski, le-a multumit alegatorilor si rivalilor sai si a apreciat ca invingatorul scrutinului este democratia poloneza. "A castigat democratia poloneza", a spus candidatul liberal.

"Desi probabil ca cea mai mare sticla de sampanie va trebui sa astepte pana maine, pentru ca vad ca rezultatele sunt stranse, avem motive sa mergem acasa si sa ne bucuram", a declarat Komorowski.

Discursul sau a fost intrerupt de sutinatorii stransi la sediul formatiunii Platforma Civica, ce au scandat "Bronek, Bronek!".

  • Replica rivalului: Polonezii se intorc la patriotism dupa moartea lui Lech Kaczynski

Candidatul invins la alegerile prezidentiale din Polonia, conservatorul Jaroslaw Kaczynski, a apreciat ca, dupa moartea fratelui sau, fostul presedinte Lech Kaczynski, opinia publica din tara da dovada de o intoarcere la patriotism.

Kaczynski a indemnat la o victorie la alegerile parlamentare. "Polonia s-a schimbat, iar sarcina noastra este sa folosim aceasta putere pentru a schimba tara", a spus el.

Citeste si:
Scrisoare comună a premierilor din România, Bulgaria, Ungaria,...
Scrisoare comună a...

  • Bronislaw Komorowski, un promotor al unitatii politice

Bronislaw Komorowskieste considerat un promotor al unitatii politice si al sporirii influentei Varsoviei in UE, relateaza DPA.

Alegerile prezidentiale din Polonia ar fi urmat initial sa aiba loc in toamna acestui an, dar au fost convocate mai devreme dupa moartea fostului presedinte Lech Kaczynski, la 10 aprilie, intr-un accident aviatic produs in Rusia.

Komorowski a declarat ca obiectivul sau este ca Polonia sa ajunga din urma tarile mai vechi si mai prospere din UE, si, in acelasi timp, sa uneasca formatiunile de pe scena politica in jurul acestor obiective comune.

El si-a luat angajamentul sa se foloseasca in cat mai putin situatii posibil de dreptul de veto al presedintelui, in conditiile in care guvernul premierului Donald Tusk l-a criticat anterior pe fostul sef al statului, Lech Kaczynski, pentru respingerea reformelor liberale privind sistemul de pensii si sanatate.

Citeste si:
Andrzej Duda a castigat alegerile prezidentiale din Polonia
Andrzej Duda a castigat...

Nascut la 4 aprilie 1952, Bronisław Komorowski este fiul contelului Leon Komorow, a carui familiei provenea din nordul Lituaniei.

In anii '80, in timpul regimului comunist, el a avut un rol important in randul opozitiei democrate a tarii si a fost interogat pentru activitatile sale, in baza legii martiale impuse in 1981.

Candidatura sa la alegerile prezidentiale de duminica a fost sustinuta de Lech Walesa, liderul sindicatului Solidaritatea.

Komorowski este in prezent vicepresedintele partidului Platforma Civica, iar din noiembrie 2007 a fost presedinte al Parlamentului de la Varsovia.

Bronislaw Komorowski a afirmat ca va candida pentru ca institutia sa nu mai fie folosita pentru a bloca "modernizarea", facand astfel referire la presedintia conservatoare a fostului sef al statului, Lech Kaczynski. Criticii au subliniat ca fostul presedinte a avut o atitudine sceptica fata de Rusia si Germania, tari cu care Polonia a avut relatii tensionate.

Citeste si:
Basescu se afla la Varsovia, pentru o conferinta privind situatia...
Basescu se afla la Varsovia,...

In calitatea de presedinte al Parlamentului, Bronislaw Komorowski a preluat, conform Constitutiei, functia de presedinte interimar dupa moartea lui Kaczynski si a declarat o saptamana de doliu national in memoria victimelor accidentului de la Smolensk.

Criticii l-au acuzat ulterior ca si-a depasit atributiile numindu-l prea repede pe noul sef al Cancelariei prezidentiale si pe directorul Biroului National pentru Securitate Nationala.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.