Zece ani dupa ceremonia religioasa "Pulsa denura", de condamnare la moarte a fostului premier israelian Itzhac Rabin, din nou o grupare extremista evreiasca a repetat ceremonia, de data aceasta impotriva actualului prim-ministru Ariel Sharon. Ceremonia vrajitoreasca a fost facuta in secret, dar Michael Ben Horin, un cunoscut militant extremist, a declarat ziarului ebraic "Maariv": "Am fost 20 de barbati, oameni de peste 40 de ani, ne-am purificat mai intai in apa sfintita. Apoi, am rostit cu totii invocatiile mistice prin care ii chemam pe imparatii raului sa-l omoare pe Ariel Sharon, cat se poate de repede". E o ceremonie periculoasa, care pune in primejdie si viata participantilor, a adagat Ben Horin. "Dar sunt gata sa-mi risc viata, numai ca Sharon sa moara".

Iosef Dayan, care a patronat ceremonia, este acelasi rabin care a emis blestemul "Pulsa denura" impotriva fostului prim-ministru asasinat Itzhac Rabin. Ceremonia vrajitoreasca a avut loc in timp ce Ariel Sharon se afla in avion in zbor spre Paris. Corespondentului ziarului francez "Le Figaro", Dayan i-a declarat: "Ma rog pentru moartea lui Sharon, de aceea l-am blestemat cu "pulsa si denura". Curios, consilierul juridic al Guvernului nu a decis judecarea acestui rabin, in schimb, multi reprezentanti ai clasei politice israeliene au protestat si au cerut arestarea celor implicati in organizarea ceremoniei.

Mazuz vrea judecarea lui Druckman

Sistemul justitiar israelian a creat o functie destinata sa apere puritatea vietii publice: Consilierul juridic al Guvernului. Daca politia sau procuratura intocmeste un dosar de importanta majora niciodata el nu va ajunge la Tribunal fara apostila Consilierului juridic al Guvernului.

Beni Mazuz, noul Consilier juridic, a indraznit ieri sa faca ceea ce nici un alt Consilier juridic n-a indraznit pana acum: a depus pe biroul ministrului de Justitie Tipi Livni, dosarul cu recomandarea ca marele rabin David Druckman, sa fie adus in fata judecatii. Ce l-a suparat pe Mazuz? Druckman, o mare somitate a lumii rabinice, are o scoala religioasa care functioneaza cu banii publici, el insusi fiind un slujbas al statului. "Centrul pentru un pluralism evreiesc", o fundatie culturala neguvernamentala, a cerut adesea ca marele rabin sa fie dat afara din invatamantul religios pentru afirmatiile sale politice extremiste, antidemocratice. El atata permanent impotriva evacuarii din Gaza si-si indeamna elevii sa se opuna fortelor armate.

El a fost initiatorul "Manifestului celor 60 de rabini", care cerea locuitorilor din colonii sa se opuna cu forta evacuarii, motivand ca "guvernul israelian se afla in slujba dusmanilor. E un guvern care a declarat razboi Torei si care se pregateste sa sacrifice tara, sa predea pamanturile Israelului teroristilor palestinieni, fie numele lor blestemat, si sa pericliteze ingrozitor viata milioanelor de evrei."

"Sharon aduce asupra noastra Holocaustul"

Druckman a fost principalul organizator al intrunirii rabinilor de dreapta extremisti care s-a desfasurat sub sloganul: "Ariel Sharon aduce asupra noastra Holocaustul". Manifestul tiparit dupa intrunire era de fapt o chemare la asasinarea premierului israelian: "Nu ne mai ruga sa nu amintim de Holocaust. Tu, Sharon, ai adus deja Holocaustul asupra miilor de morti si raniti prin politica ta mizerabila si tu, Sharon, esti acela care trimiti in aceste zile milioane de evrei in cuptoarele Auschwitz-ului. Nebunia politicii tale si a guvernului tau va aduce o catastrofa ingrozitoare asupra Israelului, catastrofa cum n-a mai lovit Tara Sfanta de la Nabucodonosor si Imparatul Titus".

La adunarea de la Hebron a religiosilor miscarii Habad, rabinul Druckman a declarat: "Vom merge bucurosi cu totii la inchisoare, pentru noi asta e o datorie. Sharon vrea sa ne inchida in colivii, noi il vom impiedica". La aceeasi adunare, un alt rabin extremist, Shalom Woulfa, l-a blestemat pe premierul israelian Ariel Sharon. El a chemat pe toti credinciosii "sa se roage ca Sharon sa zaca la pat bolnav de malarie".

Se spune ca Dumnezeu cand vrea sa-l piarda pe cineva, mai intai ii ia mintile, bun, dar de ce nebunii sunt lasati in libertate, mai mult, lasati sa fie profesori si sa imbolnaveasca scoli intretinute cu banii statului? E ceea ce au vrut sa stie cativa deputati din partidele opozitioniste care l-au felicitat pe Beni Mazuz, consilierul juridic al Guvernului, pentru masura dreapta de a-l aduce in fata justitiei pe rabinul creator de dezordine. Pe de alta parte, pare curios ca extremisti nu mai putin periculosi, precum organizatorii ceremoniei "pulsa denura", care incita la crima umbla liberi.

"Nu care cumva Gaza sa-i taie pofta de golf a lui Bush"

Mai sunt 18 zile pana la evacuare si vom vedea ce se va intampla. Toate scenariile sunt posibile, totul a fost analizat pana in cele mai fine detalii, nimic nu a ramas neplanificat, fortele au fost mobilizate, agentii in uniforma si cei invizibili se afla deja pe teren, dar toata lumea asteapta neprevazutul. Ingrijorarea vine tocmai dintr-o directie imprevizibila: doi fosti ambasadori ai Statelor Unite in Israel, Martin Indick si Sam Louis, critica "absenta americana" in zona, tocmai intr-un moment de maxima criza.

"Orientul Mijlociu se va reintoarce in iadul de odinioara, avertizeaza Indick. Intifada a III-a va izbucni dupa evacuarea coloniilor evreiesti din Gaza si nordul Cisiordaniei". Louis a fost si mai aspru: "Statele Unite sunt prea pasive fata de cele ce se intampla in Tara Sfanta. Sunt socat si dezamagit ca Statele Unite nu a depus mai multe eforturi diplomatice si sprijin informational militar CIA". Reactia imediata a presedintelui George W. Bush la criticile diplomatiilor a fost inlocuirea ambasadorilor actuali cu consilierii sai in problemele Irakului: Richard Jones va pleca la Tel Aviv, iar Francis Ricardo, la Cairo.

Analistii israelieni nu vor pierde, probabil, ocazia de a aprecia acest transport de forte diplomatice americane in zona, cei doi specialisti americani, dupa ce si-au dovedit priceperea in rezolvarea problemelor Irakului, am vazut prea bine cu cata eficacitate, se vor apuca acum de descurcatul ghemului incurcat al conflictului israeliano-palestinian. In zilele de varf ale evacuarii coloniilor din Gaza, presedintele Bush se va afla la ranch-ul sau din Texas, si va juca golf. Tal Shneider, corespondentul cotidianului ebraic "Maariv", face un pronostic optimist: "Sa speram ca nimic grav nu-i va taia lui Bush pofta de golf".

Condoleezza n-a mai primit prajituri

Vizita-fulger in Orientul Mijlociu a sefei diplomatiei americane Condoleezza Rice s-a incheiat cu o cerere surprinzatoare: Condoleezza i-a cerut premierului Ariel Sharon sa dea arme fortelor de securitate si politistilor palestinieni sau sa-i permita lui Abu Mazen, presedintele Autoritatii Palestinene, sa cumpere aceste arme din alte tari. Se pare ca Abu Mazen a convins-o pe Condoleezza de situatia precara in care se afla autoritatile palestiniene carora pe de-o parte li se cere sa actioneze cu o mana forte impotriva extremistilor islamici inarmati, dar pe de alta parte soldatii si politistii Autoritatii Palestiniene sunt aproape dezarmati. In cursul Intifadei, reactia imediata a armatei israeliene, la fiecare atentat, era distrugerea, in serie, a posturilor de politie si a cladirilor Autoritatii Palestiniene; astazi aproape intreaga infrastructura de securitate palestiniana a disparut.

Orice palestinian inarmat era vanat si suprimat, nu-i de mirare ca in vreme ce organizatiile fundamentaliste islamice s-au inarmat continuu, fortele credincioase lui Yasser Arafat, si ulterior lui Abu Mazen, duc lipsa de mijloace militare de lupta.

Plangerile repetate ale lui Abu Mazen au fost verificate de serviciile speciale americane. Guvernele Canadei si Olandei au sponsorizat cercetarea unui grup de specialisti americani independenti, apartinand organizatiei "Initiativa analizelor strategice", pe tema raporturilor de forte intre diferitele organizatii palestiniene. Cercetarea s-a efectuat cu sprijinul generalului american William Ward, aflat cu misiuni in zona. Raportul, publicat ieri dimineata de "New York Times", confirma ceea ce s-a stiut: politistii si garzile lui Abu Mazen sunt neinarmate, Hamas-ul se intareste, politic si militar. Unul din patru militari ai lui Abu Mazen poseda o arma.

Cand a auzit-o pe Condoleeza Rice propunandu-i sa dea arme palestinenilor, Ariel Sharon a ramas siderat. E adevarat, armele sunt destinate dupa Condoleeza "palestinienilor buni", dar americanca nu a auzit inca de zicala israeliana dupa care "un palestinian bun este acela care zace doi metri sub pamant". Erau la masa, Sharon si Condoleezza, inaintea servirii prajiturilor, premierul israelian i-a facut un semn unui consilier al sau, si i-a soptit ceva la ureche. Nu s-au mai servit prajiturile.

Sa adaugam si aceasta poveste la istoriile nedovedite din culisele politicii internationale.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.