Parlamentul sarb a votat miercuri o rezolutie prin care a condamnat masacrarea a circa 8.000 de musulmani la Srebrenita, in iulie 1995, punand capat anilor de refuz din partea Serbiei de a recunoaste amploarea acestei drame, care nu a fost calificata, inca, drept genocide.

Declaratia, sustinuta de deputati majoritari din coalitia de la putere, le prezinta scuze familiilor victimelor. Textul a fost adoptat cu o majoritate de 127 de voturi pentru, din totalul de 173 de parlamentari prezenti.

"Parlamentul Serbiei condamna cu extrema vigoare crima comisa impotriva populatiei bosniace la Srebrenita, in iulie 1995, asa cum este stabilit prin decizia Curtii Internationale de Justitie", se afirma in document, conform AFP.

Parlamentarii au prezentat oficial si "condoleante si scuze familiilor victimelor, pentru ca nu a fost facut totul pentru a impiedica aceasta tragedie", relateaza NewsIn.

"Declaratia nu este decat un inceput, pentru ca chestiunile pe care le trateaza nu reprezinta decat varful icebergului unui trecut pe care trebuie sa il infruntam", a declarat Nenad Canak, membru al coalitiei de la putere, dupa vot.

"(Rezolutia - n.red.) a fost etapa cea mai dificila, dar sunt convins ca acum vom incepe un proces de revizuire a istoriei recente, iar acesta va fi lung si dureros", a adaugat el.

Circa 8.000 de barbati si adolescenti musulmani au fost ucisi in Srebrenita de trupele sarbe bosniace la finalul razboiului din Bosnia. Aceasta drama este singurul episod al razboiului din Bosnia calificat drept genocid de catre TPI si CIJ.

CIJ a subliniat in decizia sa ca Serbia nu a fost responsabila pentru masacrul propriu-zis, dar Belgradul a fost vinovat ca nu a facut nimic pentru a-l impiedica.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.