Cel putin 38 de oameni au fost ucisi luni dimineata in doua explozii produse la metroul din Moscova. Cecenii au revendicat atentatul.

  • Atentat criminal in Moscova. Cine sunt autorii?

O prima explozie puternica s-a inregistrat in statia de metrou Lubianka, din centrul orasului, in jurul orei locale 07.56. Atacul a provocat moartea a 15 persoane aflate in tren si a altor 11 persoane care se aflau pe peron, potrivit autoritatilor. A doua explozie a avut loc la scurt timp, intr-o alta statie, in jurul orei locale 08.34, provocand moartea a cel putin 10 persoane, au anuntat serviciile de interventie in caz de situatii de urgenta, citate de RIA Novosti.

Dupa atentat, Ministerul pentru Situatii de Urgenta a anuntat ca la originea deflagratiei s-a aflat un atentat sinucigas, autorii fiind doua femei.

  • Cecenii au revendicat cele doua atentate

Un site apropiat rebelilor ceceni si-ar fi asumat responsabilitatea pentru cele doua atacuri inregistrate luni la metroul din Moscova, insa revendicarea nu a fost confirmata, relateaza CNN. Dupa explozie, suspiciunile fusesera indreptate spre separatisti.

Cecenia, republica rusa din Caucaz, are o populatie cuprinsa intre 600.000 si 800.000 de locuitori, formata in primul rand de musulmani sunniti si rusi ortodocsi. De-a lungul timpului, in urma conflictului cu Moscova au fost ucise zeci de mii de persoane, iar alti 500.000 de ceceni s-au refugiat.

Un astfel de caz este cel al unei femei cecene care s-a aruncat in aer, in august 2004, in fata unei statii de metrou din nord-estul Moscovei, provocand moartea a noua persoane si ranirea altor 51. Teroristi ceceni au ucis alte sute de persoane in 2004, la o scoala din Beslan. De asemenea, acestia sunt suspectati ca au deturnat doua avioane ruse in acelasi an, provocand moartea a 89 de persoane.

Capitala rusa a fost afectata in ultimii 10 ani de o serie de atentate revendicate de militanti ceceni. Potrivit postului de radio Ecoul Moscovei, atentatul survenit luni este primul eveniment de acest gen din ultimii sase ani. Ultimul atac terorist la metroul din Moscova a avut loc in februarie 2004, provocand moartea a 41 de oameni.

Citeste si:
Programul metroului în minivacanța de Sfântul Andrei și 1 Decembrie
Programul metroului în...

Metroul din Moscova este unul dintre cele mai folosite din lume, transportand pana la 5,5 milioane de pasageri pe zi. Este de asemenea metroul aflat la cea mai mare adancime, ceea ce ingreuneaza operatiunile de salvare. Fiecare dintre cele doua explozii produse la metroul din Moscova a echivalat cu puterea degajata de 2 kilograme de trinitrotoluen (TNT).

  • Moscova, in stare de soc

Dublul atentat terorist inregistrat la metroul din Moscova a provocat panica si soc in Moscova. BBC a prezentat primele imagini de dupa atentate, scrie Realitatea.

Atentat in Rusia: O noua bomba a fost descoperita

Zi de doliu in capitala Rusiei


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.