Papa Benedict al XVI-lea l-a adapostit in dioceza sa, in 1980, cand era arhiepiscop de Munchen, pe un presupus preot pedofil, pentru ca acesta sa urmeze aici o terapie, a anuntat Arhiepiscopia Munchenului.

"La cererea episcopului de Essen, abatele H. a fost adapostit in arhiepiscopia Munchen si Freising in ianuarie 1980", anunta un comunicat al Arhiepiscopiei, al carei titlular a fost, din 1977 pana in 1982, Josef Ratzinger, actualul papa Benedict al XVI-lea, informeaza AFP, conform NewsIn.

"El a decis in 1980 sa acordam adapost intr-o parohie abatelui H. pentru ca acesta sa poata urma o terapie. Fostul arhiepiscop a participat la luarea deciziei", spune comunicatul, confirmand informatiile ce vor fi publicate sambata de cotidianul munchenez Süddeutsche Zeitung.
In ciuda acestei recomandari de a urma o terapie si a suspiciunilor de abuzuri sexuale care planau asupra lui, "abatele a fost numit pe o durata nedeterminata ca asistent al parohului intr-o parohie a diocezei Munchen de catre vicarul general de atunci", Gerhard Gruber, subliniaza comunicatul.

In iunie 1986, abatele a fost condamnat la 18 luni inchisoare cu suspendare si la plata unei amenzi de 4.000 de marci germane (2.045 de euro) pentru abuzuri sexuale comise asupra minorilor. Tribunalul i-a ordonat, de asemenea, sa faca psihoterapie. De atunci, el este inca in activitate in Bavaria, dar autoritatile episcopale nu au cunostinta de niciun alt incident.

"Incredintarea in repetate randuri a unor functii spirituale pentru abatele H. a fost o grava eroare. Imi asum intreaga responsabilitate", a declarat monseniorul Gruber, citat in comunicat. "Regret profund ca aceasta decizie ar fi putut duce la abuzuri asupra adolescentilor si cer iertare tuturor celor carora le-a fost adus un prejudiciu", a adaugat el.

Intrebat despre acest caz, Vaticanul a raspuns, prin purtatorul sau de cuvant, preotul Frederico Lombardi, ca "totul a fost explicat" prin comunicatul Arhiepiscopiei si a reamintit ca monseniorul Gruber si-a asumat responsabilitatea.

Josef Ratzinger a devenit papa Benedict al XVI-lea in 2005.

Din noiembrie 1986 pana in octombrie 1987, preotul H. a oficiat, in calitate de abate, intr-o casa a pensionarilor, apoi a fost numit abate si apoi administrator al consiliului parohial din comuna Garching.

"Pentru reafectarea sa in functii spirituale, pedeapsa relativ clementa pronuntata de tribunalul din Ebersberg si avizul psihologului au fost, fara indoiala, determinante", subliniaza arhiepiscopul.

Biserica catolica germana este zguduita de la sfarsitul lunii ianuarie de scandaluri rasunatoare de pedofilie, care au ajuns chiar si la corul de copii de la Ratisbonne, condus timp de 30 de ani de fratele papei, monseniorul Georg Ratzinger.

Vineri, seful Bisericii catolice germane, arhiepiscopul Robert Zollitsch, s-a intalnit cu Papa la Roma. Benedict al XVI-lea si-a exprimat "sprijinul" pentru Biserica germana, pentru modul in care a gestionat scandalul actelor de pedofilie comise in sanul sau, in timp ce Zollitsch si-a cerut din nou scuze fata de victime.

Vaticanul “reactioneaza pozitiv” la scandalurile sexuale

Papa a fost "foarte miscat" de ceea ce i-a spus Zollitsch, care i-a vorbit despre "emotia" episcopilor germani in fata acestor abuzuri in privinta carora "trebuie facuta lumina", pentru ca "victimele au dreptul la aceasta", dupa cum a declarat inaltul prelat.

Scandalurile afecteaza in prezent 19 dintre cele 27 de dioceze catolice din Germania. Biserica a promis ca va face lumina asupra tuturor acuzatiilor, "inclusiv in cazul celor pentru care faptele au fost prescrise".

Alte abuzuri comise de preoti au fost denuntate recent in Austria si Olanda, iar un caz a fost dezvaluit vineri in nordul Italiei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.