Ucraina, tara pozitionata strategic intre Rusia si Uniunea Europeana, isi alege dumnica presedintele, iar cursa dintre cei doi candidati controversati, care promit sa readuca stabilitatea dupa ani de criza si sa imbunatateasca relatiile cu Moscova, se anunta stransa.

Candidatul prorus Viktor Ianukovici, care a depasit-o pe rivala sa Iulia Timosenko in primul tur de scrutin, din 17 ianuarie (35,3% dn sufragii, fata de 25%), are un avans confortabil, relateaza AFP, conform NewsIn.

Insa scrutinul poate duce la cateva surprize, deoarece Iulia Timosenko, unul dintre liderii Revolutiei Portocalii din 2004, cunoscuta pentru combativitatea sa, nu si-a epuizat munitia, considera numerosi analisti.

"Cand este vorba de Timosenko, nu se poate spune niciodata ca scrutinul a fost jucat, chiar daca Ianukovici are mai multe sanse de a-l castiga", explica Volodimir Fesenko, director la Centrul de studii politice Penta.

Viitorul presedinte al acestei foste republici sovietice cu 46 de milioane de locuitori ii va urma lui Viktor Iuscenko, erou al Revolutiei Portocali prooccidentale, eliminat din cursa dupa primul tur de scrutin, dupa un mandat marcat de crize politice.

Daca va fi ales, Viktor Ianukovici, in varsta de 59 de ani, isi va lua o revansa spectaculoasa in fata adversarilor sai portocalii, care au obtinut anularea victoriei sale la prezidentialele din 2004 pentru frauda electorala.

In cursa lor, cei doi finalisti se folosesc de toate mijloacele pentru a-i atrage de partea lor pe nehotarati si pe cei care se abtin - rata de participare a atins numai 66% in primul tur - care nu se asteapta la nimic de la scrutin sau pe care profilul celor doi candidati nu ii incanta.

Pentru criticii sai, Viktor Ianukovici este prea apropiat de Rusia, needucat si trebuie privit cu precautie, pentru ca a petrecut trei ani in inchisoare in tinerete. Timosenko este considerata imprevizibila si populista si este privita cu ingrijorare pana si in propria sa tabara.

Cei doi rivali isi disputa si electoratul fostului bancher Serghei Tighipko, care a strans 13% din voturi in primul tur. Timosenko i-a promis postul de premier daca va fi aleasa, insa fara succes, pentru ca Tighipko a refuzat sa fie de o parte sau de alta.

Pentru a marca puncte, in special in vestul tarii, orientat mai mult spre Europa, candidata in varsta de 49 de ani mizeaza pe cartea proeuropeana si nationalista. "Ucraina cu Uniunea Europeana", scandeaza spoturile televizate, in care apare alaturi de liderii europeni. "Nu pune in pericol independenta, apara Ucraina", proclama un alt clip, intr-un mod in care sugereaza ca Ianukovici a flirtat mult timp cu Moscova.

Invatand din greselile sale trecute, Ianukovici pledeaza pentru un echilibru intre UE si Rusia, incercand in continuare sa stranga voturile din estul tarii, o regiune in mod traditional rusofona si prorusa. "Ucraina pentru oameni", anunta sumbru afisele electorale.

Timosenko, la fel ca si rivalul sau, intentioneaza sa imbunatateasca relatiile cu Moscova, care s-au deteriorat in ultimii ani, spre nemultumirea Europei, ostatica a mai multor crize privind gazele dintre cele doua tari.

Ambele vor si sa isi consolideze cooperarea economica cu UE, chestiunea aderarii nefiind pe ordinea de zi la Bruxelles, chiar daca Timosenko a transformat acest subiect in tema de campanie.

Indiferent cine va iesi invingator, va trebui sa redreseze cat mai repede o situatie economice dezastruoasa. Ucraina se confrunta cu recesiunea din 2009, PIB-ul sau scazand cu 15%. Parlamentul nu a votat bugetul pentru 2010, iar FMI a suspendat acordarea de credite vitale pentru tara.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.