Presa rusa scrie ca scandalurile in care a fost implicat presedintele roman Traian Basescu nu i-au scazut pana acum popularitatea, insa inregistrarea video prezentata miercuri seara, in care el il loveste pe un adolescent, i-ar putea aduce voturi noi contracandidatului sau Mircea Geoana.

Mass-media din Romania a difuzat o inregistrare video in care actualul presedinte roman si candidatul la alegerile prezidentiale Traian Basescu il loveste pe un copil intr-un loc public in prezenta presei, relateaza postul rusesc de radio Eho Moskvi. Participarea la un mitig electoral s-a transformat pentru un adolescent roman intr-un incident in care a fost lovit de insusi presedintele roman, care candideaza, in prezent, la alegerile prezidentiale, adauga postul rusesc de radio, potrivit NewsIn.

Si televiziunea Vesti a relatat despre scandalul electoral din Romania. "Inainte de turul doi al alegerilor prezidentiale din Romania a izbucnit un imens scandal. Televiziunile locale au difuzat o inregistrare video in care actualul presedinte roman Traian Basescu, in timpul unui miting electoral, il loveste cu pumnul in fata pe un adolescent", arata Vesti.

"In momentul in care aceasta inregistrate a fost prezentata pentru prima data, presedintele Basescu se afla in platoul unei televiziuni. El a refuzat sa comenteze aceasta inregistrare si a declarat ca intai ar trebui sa studieze inregistrarea. Al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentaile din Romania va avea loc la inceputul lunii decembrie. Expertii considera ca acest incident ar putea fi in favoarea contracandidatului sau Mircea Geoana, care ar mai putea acumula voturi noi", adauga Vesti.

Pravda.ru titreaza dubitativ: "Cariera presedintelui Basescu se va incheia cu o bataie cu pumni?". In jurul presedintelui Basescu, miercuri seara, a izbucnit un mare scandal, care ar putea sa infuenteze cel de-al doilea tur de scrutin, programat pentru 6 decembrie. In momentul in care politianul se afla in platoul televiziunii Realitatea, a fost difuzata inregistrarea video in care Basescu il loveste pe un adolescent, relateaza publicatia rusa. "Politicienii romani de opozitie si-au exprimat deja indignarea fata de comportamentului lui Basescu. Unii comentatori considera ca pe fondul acestui incident Mircea Geoana ar putea acumula voturi suplimentare, care nu stapaneste iscusinta stilulului Mike Tyson", scrie ironic Pravda. ru.

De asemenea, publicatia rusa subliniaza ca acesta nu este primul scandal in care a fost implicat Traian Basescu. "In toamna anului 2007, cand in Romania a avut loc referendumul de incredere in presedinte, a aparut scandalul legat de telefonul unei jurnaliste. In timp ce Basescu, impreuna cu sotia, se afla la unul dintre supermarketurile din Bucuresti, jurnalista postului TV Antena 1, Andreea Pana, vazandu-l pe presedinte, a inceput sa-l filmeze cu telefonul mobil. Drept raspuns, Basescu s-a napustit asupra ei si i-a luat telefonul cu forta, iar inainte de plecare i-a strigat sa vina la Cotroceni sa-si ia telefonul mobil. Peste cateva ore, totusi, telefonul a fost inapoiat jurnalistei. Pana a observat ca Basescu nu a inchis telefonul si inregistrarea a continuat in masina acestuia timp in care presedintele a numit-o pe jurnalista 'tiganca imputita'. Acest incident a fost larg mediatizat in presa locala. Iar comunitatea rromilor, care reuneste peste un milion de persoane, l-a acuzat pe seful statului de nationalism agresiv si sovinism", reaminteste Pravda.ru. "A doua zi, Basescu si-a prezentat oficial scuzele Andreei Pana si apoi comunitatii rrome. Au trecut doi ani si jumatate, iar Basescu se afla nu doar la conducerea Romaniei, dar candideaza si pentru un al doilea mandat de presedinte", comenteaza Pravda.ru.

"Primul tur de scrutin al alegerilor prezidentiale a avut loc la 22 noiembrie si a aratat ca reputatia sa de om implicat in scandaluri nu-l impiedica pe liderul roman sa se bucure de popularitate in randul alegatorilor. Pentru Basescu a votat circa 33% din electorat, in timp ce pentru contracandidatul sau Mircea Geoana aproximativ 29%. De asemenea, el era considerat favoritul celui de-al doilea tur de scrutin pana la acest scandal. Popularitatea lui este demonstrata si de rezultatele referendumului, care a fost organizat in aceeasi zi cu alegerile prezidentiale. 77% dintre particpanti au sustinut propunerea lui Basescu de a reorganiza legislativul roman", scrie publicatia rusa. "Dupa incidentul de miercuri seara, intriga celui de-al doilea tur de scrutin a devenit mai apriga. Iar interesul fata de alegerile prezidentiale va fi mai ridicat, intrucat multi sunt interesati sa vada daca va reusi sa castige o persoana al carei loc este, probabil, mai degraba pe ringul de box decat pe scena politica", conchide Pravda.ru.

"Lovindu-l in fata pe un copil, presedintele roman si-a frant cariera", titreaza regions.ru, care spune ca filmuletul reprezinta "un al doilea as in maneca" opozitiei. Expertii locali considera, in cazul in care nu se va demonstra ca imaginile sunt trucate, ca presedintele va pierde alegerile, scrie regions.ru.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.