Irlandezii au spus un "da" convingator Tratatului de la Lisabona in referendumul de vineri, a declarat ministrul irlandez de externe, Micheal Martin, dupa inceperea procesului de numarare a buletinelor de vot, relateaza AFP.
Ceva mai mult de trei milioane de alegatori, adica mai putin de 1% dintre europeni, au fost chemati vineri la urne pentru acest scrutin care va decide soarta Tratatului de la Lisabona, considerat esential pentru buna functionare a unei Uniuni Europene cu 27 de membri, potrivit NewsIn.

Ultimele sondaje indicau ca raspunsul "da" ar putea obtine intre 48% si 68% din voturi, in timp ce pentru "nu" prognozele dadeau intre 17% si 33%, insa sustinatorii tratatului au avertizat in privinta unui "exces de incredere".

La referendumul din 12 iunie 2008, irlandezii au votat "nu" in proportie de 53,4%.

Responsabil pentru o paralizie in care a intrat UE imediat dupa respingerea initiala a textului, Dublinul a acceptat sa-si recheme populatia la vot obtinand in schimb de la UE asigurari ca nu vor fi alterate "specificitatile celtice": interdictia avortului, neutralitatea militara si o rata mica de impozitare. In plus, daca tratatul va fi adoptat, Irlanda va continua sa dispuna de dreptul de a fi reprezentata in Comisia Europeana prin propriul comisar.

Textul Tratatului de la Lisabona trebuie sa fie aprobat de toti cei 27 de membri pentru a intra in vigoare. Numai Irlanda a fost nevoita, din cauza prevederilor Constitutiei, sa se pronunte printr-un referendum, in timp ce 24 de capitale europene au incheiat deja procesul de ratificare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.