Reprimarea opozitiei iraniene ar putea avea consecinte nefaste in intregul Orient Mijlociu si ar putea conduce la un conflict nuclear, considera Reza Pahlavi, fiul ultimului sah iranian, aflat in exil.
Infrangerea taberei moderate, care protesteaza fata de rezultatul de la alegerile prezidentiale din 12 iunie, "va incuraja extremismul de pe malurile Levantului sa ajunga pana la vena jugulara energetica a lumii", a declarat Reza Pahlavi, citat de AFP. Acesta a parasit Iranul cu un an inainte de expulzarea tatalui sau, sahul Mohammad Reza Pahlavi, in timpul Revolutiei islamice din 1979, informeaza NewsIn.

"Daca se va intampla ce este mai rau, tiranii fanatici care stiu ca viitorul este impotriva lor ar putea pune capat domniei lor prin propriile lor mijloace: holocaust nuclear", a adaugat fiul sahului in timpul unei conferinte de presa sustinute la Washington.

Pahlavi le-a cerut institutiilor occidentale de presa sa actioneze in continuare ca o "artera de informare, care leaga diferiti membri ai miscarii pentru libertate din Iran", transmitand intregii lumi mesajul manifestantilor.

El a evocat cu emotie moartea lui Neda, o tanara care a fost filmata dupa ce a fos impuscata la manifestatia de sambata, inregistrare video ce a facut inconjurul lumii. Tanara a devenit simbolul protestelor. "Am adaugat-o listei fiicelor mele. Se afla asadar pentru totdeauna in buzunarul meu", a declarat Reza Pahlavi, incercand cu greu sa nu planga, dupa conferinta de presa. El a scos din buzunar fotografii cu sotia sa Yasmine si cele trei fiice, Noor, Iman si Farah, dar si una cu Neda purtand val.

In inregistrarea video, care poate fi urmarita pe site-ul YouTube, tanara care a fost impuscata se afla la pamant si are ochii larg deschisi. Mai multe persoane ii apasa pe piept pentru a-i opri hemoragia. Cineva ii spune tinerei: "Neda, sa nu-ti fie teama", dar cuvintele sale sunt apoi acoperite de tipete. "Neda, traieste", se mai poate auzi in inregistrarea video.

Guvernul iranian a limitat capacitatea corespondetilor straini de a transmite informatii din timpul manifestatiilor "ilegale" din Iran. Proteste au loc in toata tara, iar la acestea participa toate clasele sociale ale populatiei, de la muncitori de uzina la profesori universitari, a subliniat fiul sahului.

O manifestatie prevazuta in fata ambasadei britanice de la Teheran a fost interzisa

De asemenea, astazi, ministerul iranian de Interne a anuntat marti intr-un comunicat ca manifestatia studentilor islamisti prevazuta in fata ambasadei britanice la Teheran nu este autorizata.

"Dupa anuntul facut de anumite grupuri studentesti de a organiza o manifestatie in fata ambasadei britanice pentru a protesta fata de ingerintele in afacerile interne iraniene, ministerul, desi condamna aceste ingerinte, ii informeaza pe compatriotii nostri ca nu s-a acordat nicio autorizatie pentru o asemenea manifestatie", se arata pe site-ul institutiei.

Asociatii de studenti iranieni au anuntat luni ca vor protesta marti la ora 16.00 (14.30, ora Romaniei) in fata ambasadei Marii Britanii, pentru a protesta fata de "ingerinta" Londrei in afacerile interne iraniene. Manifestatia are scopul de a protesta fata de "guvernul pervers al Marii Britanii pentru ingerinta in treburile interne ale Iranului, rolul sau in tulburarile de la Teheran si sustinerea revoltelor", au anuntat luni aceste asociatii. Apelul venea de la patru organizatii, printre care militia studenteasca Basij.

Astfel, autoritatile de la Teheran il vor rechema pentru consultari pe ambasadorul iranian la Londra. Iranul a acuzat Marea Britanie de ingerinta, iar Londra a decis sa repatrieze familiile angajatilor de la ambasada sa din Teheran, din cauza violentelor.

Presedintele iranian va depune juramantul intre 26 iulie si 19 august


Pe de alta parte, presedintele si noul guvern iranian vor depune juramantul in Parlament intre 26 iulie si 19 august, dupa alegerile prezidentiale din 12 iunie, a anuntat agentia IRNA.

"Parlamentul a fixat perioada 26 iulie - 19 august pentru depunerea juramantului presedintelui si pentru prezentarea noului cabinet", potrivit agentiei.

IRNA nu il mentioneaza nominal pe presedintele Mahmoud Ahmadinejad, declarat invingator la alegerile prezidentiale din 12 iunie.
Consiliul Gardienilor Constitutiei, principalul organism legislativ din Iran, a respins marti cererea contracandidatilor lui Ahmadinejad de anulare a alegerilor prezidentiale din 12 iunie. "Consiliul Gardienilor Constitutiei din Iran respinge anularea alegerilor prezidentiale din 12 iunie, explicand ca nu au existat nereguli majore in scrutin", potrivit Press TV, care nu a oferit alte detalii.




Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.