Doi astronauti de pe nava americana Atlantis au incheiat vineri reparatiile principale la telescopul spatial Hubble, destinate sa-i prelungeasca durata de functionare, inlocuindu-i giroscoapele sale uzate, piese esentiale pentru asigurarea stabilitatii si orientarea motorului spatial, relateaza NewsIn.
Mike Massimino si Mike Good, ambii in varsta de 46 de ani, au ramas timp de sapte ore si 56 de minute in spatiu, adica aproape cu o ora si jumatate mai mult decat fusese prevazut, la o distanta de 600 de kilometri fata de Pamant. Iesirea in spatiu, a doua dintre cele cinci programate pana luni, a inceput la ora Romaniei 15.49.

Asa cum s-a intamplat si cu o zi inainte, elemente neprevazute au perturbat sarcinile celor doi astronauti. Spre exemplu, atunci cand instalau noile giroscoape, una dintre piese a refuzat sa se alinieze corect, fortand astronautii sa improvizeze si sa depaseasca timpul prevazut pentru incheierea sarcinii lor.

Inlocuirea unui alt giroscop a decurs insa bine. "Frumoasa treaba", au comentat cei prezenti la sediul NASA, cuvinte care i-au incantat pe cei doi astronauti, obositi de sarcina lor dificila. "Aveam uneori impresia ca ma lupt cu un urs", a comentat Massimino.

Eforturile lor nu au fost insa in van: instalarea giroscoapelor, a unei noi camere si a unui nou calculator, toate efectuate joi, reprezinta cele trei sarcini prioritare ale misiunii Atlantis.

La peste sapte ani de la ultima interventie pe telescopul spatial Hubble, numai trei dintre cele sase giroscoape mai functionau. Aceste piese sunt elemente esentiale in sistemul de orientare a telescopului, ele permitandu-i lui Hubble sa fie stabil in timp ce inregistreaza imagini.

Astronautii au inceput tratamentul de intinerire a lui Hubble


Ulterior, Massimino si Good au dat un suflu nou sistemului de alimentare electrica solara a telescopului, la fel de vechi ca giroscoapele. Hubble depinde de sase baterii reincarcabile, care ii furnizeaza electricitate atunci cand nu are lumina. Cu timpul, bateriile si-au pierdut din capacitatea de reincarcare, astfel incat astronautii au schimbat trei dintre acestea, urmand ca pe celelalte trei sa le inlocuiasca luni.

A treia iesire in spatiu este prevazuta pentru sambata si va consta in instalarea unui nou aparat numit Cosmic Origins Spectograph, un instrument de masurare a variatiilor luminii, destinat sa studieze structura Universului si modul in care s-au format galaxiile.

Dupa 19 ani de activitate in care a transmis peste 750.000 de imagini spectaculoase si milioane de date despre Univers, telescopul spatial Hubble, aflat pe orbita din 25 aprilie 1990, la o distanta de 600 de kilometri fata de Pamant, da semne serioase de oboseala. Sefii misiunii Atlantis, care va dura 11 zile, spera ca toate aceste reparatii vor prelungi cu cinci ani durata de functionare a telescopului, pana la finalizarea inlocuitorului sau, telescopul James Webb.

Lansata luni, nava a sosit miercuri pe Hubble, rezultatul unei colaborari intre NASA si Agentia Spatiala Europeana (ESA) care a bulversat astronomia mondiala.


Hubble, veritabila masina de intors in timp care a revolutionat astronomia


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.