Virusul gripei porcine, care a provocat moartea a peste 100 de persoane in Mexic, a sosit si in Europa, cu un prim caz confirmat in Spania, unde exista si o numeroasa comunitate de romani.

Spania a anuntat luni primul caz confirmat de gripa porcina din Europa, detectat la Almensa (sud-est) la un tanar de 23 de ani care se intorsese dintr-o calatorie in Mexic. Alte 20 de cazuri suspecte sunt sub observatie in Spania, relateaza AFP, potrivit NewsIn.

"S-a confirmat ca testele pacientului de la Almensa pentru gripa porcina sunt pozitive", a declarat ministrul sanatatii Trinidad Jimenez. Ea a declarat insa ca starea tanarului nu este ingrijoratoare, iar ceilalti 20 de suspecti sunt in stare stabila.

Unsprezece cazuri suspecte de gripa porcina in Europa. Epidemia se extinde in lume

Bilantul cel mai grav a fost inregistrat in Mexic, unde guvernul a anuntat 149 de decese cauzate probabil de gripa porcina si peste 1.600 de bolnavi tratati, dintre care 400 spitalizati in continuare. Numarul deceselor confirmate cauzate de aceasta boala se mentine insa la 20.

In Statele Unite, unde "starea de urgenta sanitara" a fost declarata duminica, au fost confirmate 40 de cazuri, dar nu se inregistreaza niciun deces. Autoritatile au anuntat ca cele 40 de cazuri au fost confirmate in cinci state - New York, Ohio, Kansas, Texas si California. "Din cele 40 de cazuri, nu stim decat de o singura spitalizare si toate persoanele care au fost contaminate sunt acum vindecate", a declarat un oficial, precizand ca bolnavii au varste cuprinse intre 7 si 54 de ani.

Teama de propagarea virusului a determinat numeroase tari sa instituie controale pe aeroporturi, sa recomande cetatenilor lor sa evite tarile afectate si sa ii plaseze sub observatie pe cei care se intorc din Mexic cu simptome gripale.

Si Canada este afectata, cu sase cazuri confirmate. La fel si Marea Britanie, cu doua cazuri. Noua Zeelanda, Israel, Brazilia si Columbia au anuntat cazuri suspecte. In anumite tari, in special in Franta si Australia, cazurile suspecte s-au dovedit negative.

Mai multe tari, precum SUA, Rusia sau Japonia si-au intensificat controalele la frontiere sau in aeroporturile internationale pentru a preveni raspandirea epidemiei provocate de virusul A/H1N1, de origine animala, dar care se transmite de la om la om. Unele, precum China sau Rusia, si-au suspendat importurile de porc din Mexic sau statele americane afectate de epidemie.

Comisia Europeana a cerut luni europenilor sa evite deplasarile in zonele afectate de gripa porcina, in special Mexic si unele state americane. Ministrii sanatatii din Uniunea Europeana vor avea joi o reuniune extraordinara pentru a evalua amenintarea reprezentata de gripa porcina.

  • Doua cazuri de gripa porcina confirmate in Marea Britanie

Autoritatile medicale britanice au anuntat ca doua persoane din Scotia sufera de gripa porcina, relateaza Reuters. Cele doua persoane sunt tratate sub carantina la un spital de langa Glasgow si se recupereaza bine, potrivit ministrului local al sanatatii. Acesta sunt primele cazuri confirmate de gripa porcina in Marea Britanie.

  • Cinci persoane suspectate de gripa porcina, plasate sub observatie in Danemarca

Cinci persoane suspectate ca au contractat virusul gripei porcine au fost plasate sub observatie in doua spitale din Danemarca, a informat luni o sursa medicala. Trei femei si un barbat care s-au intors in urma cu o saptamana din Mexic si Statele Unite sunt in prezent la spitalul Hvidovre. Cei patru tineri au venit singuri la spital, acuzand simptome de gripa. O a cincea persoana, in varsta de circa 50 de ani, a fost spitalizata in nordul tarii, din cauza gripei contractate la revenirea vineri din sudul SUA, din apropiere de frontiera mexicana.

Doi tineri danezi, pusi sub observatie la sfarsitul saptamanii din cauza unor simptome de gripa, s-au intors acasa, testele aratand ca nu sufera de gripa porcina.

Autoritatile sanitare daneze vor convoca luni dupa-amiaza o reuniune de urgenta a expertilor medicali, pentru a revizui planul ce ar trebui aplicat in cazul confirmarii prezentei acestui virus in Danemarca. Danemarca are stocuri de circa 1.000 kilograme de Tamiflu, medicament considerat eficient in tratarea gripei porcine.

  • Cinci cazuri suspecte de gripa porcina in Elvetia

De asemenea, cinci elvetieni care s-au intors din Mexic este posibil sa fi contractat virusul gripei porcine si sunt supusi la analize, a informat luni purtatorul de cuvant al Biroului federal pentru sanatate publica, Jean-Louis Zürcher, potrivit NewsIn. Cele cinci persoane s-au prezentat la medic dupa ce acest organism a chemat la vigilenta. Ele prezinta toate simptomele gripei si tocmai s-au intors din Mexic, a spus Zurcher.

Comisarul european pentru sanatate, Androulla Vassiliou, le-a cerut luni europenilor sa evite deplasarile in zonele afectate de gripa porcina, mai ales Mexicul si unele state americane.

  • Un prim pacient suspectat de gripa porcina in Italia

Un prim caz de gripa porcina era suspectat luni in Italia, dupa spitalizarea unei femei duminica seara la Venetia, a informat agentia ANSA. Femeia, in varsta de 31 de ani, tocmai s-a intors din San Diego, California, unde sapte persoane sufera de aceasta boala. Pacienta, care are febra, dar a carei viata nu este in pericol, a fost plasata in carantina.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.