Spioni informatici s-au infiltrat in reteaua electrica americana si au lasat in urma lor programe de software care ar putea fi folosite pentru perturbarea sistemului, potrivit unor actuali si fosti oficiali din domeniul securitatii, relateaza Wall Street Journal

Actele de spionaj au fost comise din China, Rusia si alte state, au spus oficialii. Intrusii nu au incercat sa creeze probleme retelei electrice sau altor infrastructuri-cheie, dar oficialii au avertizat ca s-ar putea incerca astfel de lucruri in timpul unei crize sau a unui razboi.

"Chinezii au vrut sa faca o harta a infrastructurii noastre, cum ar fi reteaua electrica. La fel au facut si rusii", a declarat un oficial din domeniul informatiilor, potrivit NewsIn.

Actele de spionaj nu par sa fi vizat vreo companie sau o regiune anume. "Au loc intruziuni si ele se intensifica: anul trecut au fost multe", a explicat un fost oficial din domeniul securitatii.

Multe dintre aceste acte au fost detectate nu de companiile care se ocupa de infrastructura, ci de agentiile americane de informatii. Oficialii sunt ingrijorati ca "agresorii cibernetici" ar putea prelua controlul asupra retelelor electrice, asupra unei centrale nucleare sau a retelelor financiare prin Internet.

Autoritatile au descoperit ca intrusii au lasat in urma lor programe software ce ar putea fi folosite pentru distrugerea componentelor infrastructurii, a declarat oficialul din domeniul securitatii. "Daca intram in razboi cu ei, vor incerca sa le activeze", a subliniat el.

Oficialii rusi si chinezi au negat orice implicare. "Sunt simple speculatii. Rusia nu are nicio legatura cu atacurile informatice asupra infarstructurii americane sau a infrastructurii unei alte tari", a declarat Evgheni Horisko, purtator de cuvant al ambasadei ruse din SUA.

Un purtator de cuvant al ambasadei Chinei, Wang Baodong, a declarat ca guvernul chinez "se opune categoric oricaror forme de infractiuni, inclusiv atacurile cibernetice" si a impus legi ce interzic aceasta practica. China este dispusa sa coopereze cu alte state pentru combaterea atacurilor de acest gen, a spus el, adaugand ca "unii, care au mentalitate de tip Razboi Rece, fabrica minciuni legate de asa-zistii spioni cibernetici din China".

Saptamana trecuta, democratii din Senat au prezentat un text de lege care le cere tuturor companiilor din infrastructura sa respecte noi standarde de securitate informatica.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.