Situatia la Bucuresti, care a pierdut avantajul in fata Bulgariei, nu mai este "chiar roz", fiind tot mai clar ca cele doua tari au aderat "cu decenii prea devreme" la UE. In consecinta, CE ameninta cu suspendarea fondurilor europene, scrie presa de limba germana comentand raportul pe justitie.

  • Cea mai critica pozitie din presa de limba germana o are cotidianul austriac Der Standard, care constata ca in Romania si Bulgaria are loc mai degraba "un regres in loc de progres", intrucat, in ceea ce priveste reformarea justitiei, nu s-au facut prea multe. "Cine rasfoieste cel mai recent raport pe justitie ar putea crede ca, din greseala, a dat peste un text din 2007 sau 2008: combaterea ineficienta a coruptiei la nivel inalt, un sistem juridic foarte ineficient si o folosire defectuoasa a fondurilor UE – aceasta a fost si este esenta analizelor de pana acum. Reformele din Romania si Bulgaria au stagnat din 2007. In unele domenii, in cazul carora se constatasera in vara progrese, se constata acum regrese", scrie Der Standard, potrivit NewsIn

CE nu are impotriva acestor evolutii niciun raspuns si nici instrumentele pentru a determina aplicarea reformelor. "Aceasta reprezinta un oarecare esec al procesului de extindere al UE. Experienta de pana acum arata ca Bulgaria si Romania nu numai ca au fost acceptate in UE cu cativa ani prea devreme, ci cu decenii. Greseala capitala a fost garantarea aderarii la UE independent de progresele reformelor. (...) Bruxelles-ul incepe sa constientizeze ca extinderea UE cu orice pret este totusi prea scumpa", conchide cotidianul austriac.

  • La randul sau, Wiener Zeitung avertizeaza ca "Bucurestiul este amenintat de pierderea fondurilor UE" din cauza stadiului reformelor pentru atingerea standardelor UE. Mai mult, ziarul austriac considera ca "Romania a pierdut avansul pe care il avea in fata Bulgariei". "Bucurestiul a scazut ritmul reformelor din vara si a ajuns, din punctul de vedere al independentei justitiei, al statului de drept si alluptei anticoruptie, la nivelul scazut al Sofiei", comenteaza Wiener Zeitung.

"La mai mult de doi ani de la aderarea Romaniei si Bulgariei, aceste doua tari nu indeplinesc nici acum conditiile impuse de UE, reformele mai mult stagnand"
, mai noteaza ziarul austriac. Purtatorul de cuvant al CE Johannes Laitenberger nu a dorit sa faca speculatii in ceea ce priveste suspendarea fondurilor UE, acesta a spus doar ca pana in vara trebuie ca Bucurestiul sa faca progrese serioase, comenteaza publicatia vieneza. Mai mult, potrivit Wiener Zeitung, ar exista informatii potrivit carora Romaniei i-ar fi fost inghetate, "fara prea multe anunturi oficiale", in vara anului 2008, 140 de milioane de euro din fonduri europene, din cauza unei contabilizari defectuoase. Totusi, din cauza faptului ca Romania parea atunci sa fie pe drumul cel bun, nu s-a realizat legatura politica intre intre coruptie si oprirea fondurilor. In aceasta vara conditiile s-ar putea schimba, iar suma s-ar putea mari.

Germania, Franta, Marea Britanie, Olanda, Belgia, Finlanda, Suedia, Danemarca si Austria sustin mentinerea monitorizarii celor doua tari pana la indeplinirea deplina a standardelor UE, adauga publicatia din Austria.

  • Si Der Tagesspiegel avertizeaza ca "Bruxelles-ul ameninta Romania cu oprirea fondurilor UE", atragand atentia ca dupa Bulgaria, Romania este si ea amenintata de aceeasi sanctiune. Ziarul german il citeaza pe ministrul Catalin Predoiu care a motivat ca accelerarea reformelor in justitie depinde de adoptarea codurilor penale. "CE a criticat mai ales faptul ca Parlamentul roman blocheaza in mod repetat urmarirea penala a politicienilor", scrie Der Tagesspiegel, amintind de cazul Nastase. Ziarul aminteste in mod sugestiv ca anul trecut vecinul Romaniei, Bulgaria, a pierdut 220 d milioane de euro din fonduri UE din cauza coruptiei si a criminalitatii.

  • Die Presse scrie ca UE a impus Romaniei si Bulgariei un parcurs clar: fie abordeaza cu mai multa determinare lupta impotriva coruptiei si crimei organizate, fie nu mai primesc finantare de la UE. "Pentru Bulgaria fusesera inghetate inca de anul trecut 220 de milioane de euro, la care s-au adaugat apoi alte 340 de milioane. Acestea ar putea fi suspendate pe termen nedetereminat. Nici pentru Romania nu este perspectiva chiar roz: si acolo sunt in joc fonduri de milioane de euro". Die Presse atrage atentia ca raportul CE a fost "oricum, numai imbucurator nu": din cauza lipsei de transparenta in luarea deciziilor juridice, politice si economice, CE considera ca fondurile europene sunt amenintate. "Nu este garantat ca banii ajung acolo unde sunt destinati sa ajunga. Cu alte cuvinte: nu profita populatia, ci numai unii corupti care se imbogatesc prin fonduri UE", mai scrie ziarul austriac. Potrivit Die Presse, in interiorul UE ar creste presiunea asupra acestor tari. "Fondurile UE nu ar mai trebui platite", a declarat europarlamentarul CSU Markus Ferber. Si europarlamentarul CDU Inge Graessle a cerut CE un raport special dedicat folosirii fondurilor europene. CE ar fi anuntat verificari ulterioare, dupa care va lua decizia legata de plata fondurilor. Cotidianul austriac apreciaza ca noul raport CE este formulat "foarte diplomatic" ceea ce ofera oportunitatea ca guvernarea, mai ales cea de la Sofia, sa interpreteze concluziile dupa propriul plac.

  • Un alt ziar austriac, Wirtschaftsblatt, a aratat in editia de vineri ca "UE impune Romaniei si Bulgariei To-Do-Lists", atragand atentia ca Bulgaria sta, de data aceasta, mai bine decat Romania in ceea ce priveste reformele justitiei. Wirtschaftsblatt considera ca ritmul reformelor din vara nu a fost mentinut in Romania din cauza alegerilor parlamentare din noiembrie. Publicatia citeaza insa si critici din PE la adresa raportului. "Raportul CE este mai degraba o lectura prozaica decat o evaluare clara a progreselor", considera parlamentarul CDU Inge Graessle, care totusi catalogheaza situatia Romaniei si Bulgariei ca fiind "alarmanta".

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.