Rahm Emanuel, ales de Barack Obama pentru functia de sef al adminstratiei, este un dur care nu ezita sa-si loveasca inamicii politici, comenteaza AFP, potrivit NewsIn.

Numit "Rahmbo", congresmanul de Illinois, in varsta de 48 de ani, fiul unui israelian si al unei americance, el este un om plin de energie, care s-a format pe scena politica necrutatoare din Chicago si face parte din cercul de apropiati ai lui Obama.

Presa israeliana saluta joi alegerea lui Emanuel, subliniind originile sale israeliene. Cotidienele, ca si posturile de radio, au precizat ca Binyamin Emanuel, tatal lui Rham, a facut parte din "Etzel", un grup clandestin ultranationalist evreiesc care a dus un razboi de gherila impotriva trupelor britanice inainte de crearea statului israelian in 1948. El a imigrat apoi cu familia in SUA, in anii '60, si s-a instalat la Chicago.

In 1997, Rham Emanuel a efectuat o scurta perioada de stagiu militar in Israel, potrivit Haaretz. In timpul perioadei care a precedat interventia in Golf din 1991, el s-a inscris ca voluntar la birourile de recrutare ale armatei israeliene. Apoi a servit timp de doua luni intr-o unitate care se ocupa cu repararea blindatelor, in apropiere de granita cu Libanul. Maariv il prezenta de altfel pe Rahm Emanuel drept "omul nostru de la Casa Alba", argumentand ca "este evident ca il va influenta pe presedinte ca sa fie proisraelian".

Ales in Camera Reprezentantilor in 2006, acest politician feroce si eficient a fost unul dintre artizanii recuceririi Congresului de catre democrati gratie talentelor sale de strateg politic. Acest seducator cu par grizonat este si un mare cunoscator al viltorii politice de la Washington si al secretelor culoarelor de la Casa Alba, pentru ca l-a consiliat politic pe Bill Clinton.

Barack Obama l-a ales tocmai pentru ca este un bun cunoscator al acestor culoare obscure ale puterii si va avea la Casa Alba rolul de "bad cop", ceea ce lui Obama i-ar permite sa fie 90% din timp "good cop".

Emanuel este de asemenea foarte apropiat de David Axelrod, artizanul campaniei lui Obama de aproape doi ani si omul de incredere al presedintelui ales. Potrivit ABC News, strategul candidatului Obama ar fi acceptat un post de inalt consilier la Casa Alba.

"Anunt aceasta numire prima pentru ca seful administratiei este esential pentru abilitatea unui presedinte si a unei administratii de a-si indeplini agenda", a spus Obama, ales marti dupa ce a promis in campanie schimbarea politicilor la Washington. "Nu stiu pe nimeni mai potrivit decat Rahm Emanuel pentru a realiza lucrurile", a spus Obama, citat de Reuters. "Acum este momentul pentru unitate si, domnule presedinte ales, voi face tot ce-mi sta in putere sa va ajut sa inaditi panza fragila a politicii noastre si sa chemati americanii din ambele partide la unitate pentru un obiectiv comun", a declarat Emanuel.

In cadrul viitoarei administratii, Emanmuel va avea un rol-cheie pentru adoptarea ordinii de zi ambitioase ce asteapta Congresul, cu reforme ale sistemului de sanatate si fiscalitatii, de la energie la lupta impotriva schimbari climatice.

Daca Emanuel este apreciat de jurnalisti pentru replicile sale muscatoare, republicanii, victimele atacurilor sale verbale acerbe, sunt iritati de alegere. "Casa Alba are nevoie de un sef al administratiei, nu de un sef de campanie ca Emanuel", a spus Alex Conant, purtatorul de cuvant al Comitetului national republican. "Tara noastra nu va fi servita cum trebuie, daca Obama conduce Casa Alba cum 'Rhambo' conduce Congresul majoritar democrat", a adaugat el.

Dezmintand aceasta reputatie de "dur", Emanuel ar fi ezitat sa accepte postul, deosebit de constrangator, de teama impactului viitoarelor ore lungi de lucru asupra familiei si mai ales asupra celor trei copii ai sai. "Cand am fost la Casa Alba in perioada Clinton, nu aveam copii. Stiu ce inseamna sa lucrezi acolo si acum am copii, am familie", a spus el, joi.

"Ce castiga acum Casa Alba pierde Camera Reprezentantilor. Rahm ne va lipsi aici,. Cu talentul sau extraordinar, a fost unul dintre cei mai eficienti membri ai Congresului", a spus presedintele Camerei, Nancy Pelosi. "Emanuel cunoaste politica, o intelege, iubeste America. Barack Ooama va fi bine servit", a subliniat ea.

"Barack Obama ar putea deveni cel mai iubit presedinte american din istorie, dar, asa cum predecesorul sau din secolul al XVII-lea, John Adams, observa candva, frica si nu dragostea sta la baza celor mai de succes guvernari. Avand aceasta in minte, presedintele Obama l-a ales pe Rahm Emanuel ca sef al administratiei prezidentiale", comenteaza Daily Telegraph, in editia de vineri.

Publicatia ilustreaza duritatea ce i se atribuie lui Emanuel, relatand un episod din 1998, cand, in plin scandal Monica Lewinsky, Tony Blair, aflat la Casa Alba, a fost avertizat direct de Emanuel in timp ce se pregatea sa sustina o conferinta de presa impreuna cu presedinte: "Este important, nu o sfecli".

La un dineu pentru celebrarea primei victorii electorale a presedintelui Clinton, Emanuel a inceput sa insire numele celor pe care ii considera dusmani. In timp ce spunea numele celor pe care ii considera tradatori, a insfacat un cutit de friptura, s-a ridicat si a inceput sa infiga cutitul in masa strigand "Mort!Mort! Mort!" dupa fiecare nume. "Cand a terminat, masa arata ca un peisaj lunar", a povestit o persoana prezenta la acel dineu. "Parca era o scena din 'Nasul'. Dar asta este Rahm".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.