Democratul Barack Obama, primul presedinte de culoare al SUA, a spus, in fata zecilor de mii de sustinatori, la Chicago, ca americanii au demonstrat inca o data, daca mai era cazul, ca in America totul este posibil.

"Daca ar fi cineva ce se indoieste ca in America toate lucrurile sunt posibile, daca se intreaba daca visul parintilor intemeietori inca exista sau pune sub semnul intrebarii democratia noastra, ei au primit acum raspunsul", a spus Obama, la inceputul discursului, potrivit NewsIn.

"Oamenii cred ca acesta este momentul definitoriu, vocile lor au facut diferenta. Este raspunsul dat si de albi, si de negri. hispanici, de bogati si saraci, America a transmis un mesaj lumii. Nu suntem doar un grup de indivizi impartiti in albastri sau rosii, vom fi mereu State Unite", a exclamat el.

"Acesta este raspunsul celor carora li s-a spus sa fie cinici, sa se indoiasca ceea ce putem realiza. Iata cum au scris din nou istoria, au pus-o pe drumul cel bun. Acum, pentru ca am facut ce am facut in aceste zile, la aceste alegeri, in acest moment definitoriu, am schimbat cursul istoriei Americii", a subliniat Obama.

"Ceva mai devreme, am primit un telefon extraordinar de amabil de la McCain, care a luptat din rasputeri in campanie, poate chiar mai mult si mai bine decat mine, pentru binele tarii sale. A suferit, a facut sacrificii, pe care unii dintre noi nu ni le putem imagina. Suntem mai buni gratie curajului acestui om: il felicit pe el si pe Palin si astept cu placere sa lucram impreuna pentru a indeplini promisiunea asumata in fata americanilor".


"Vreau sa le multumesc tuturor celor care m-au ajutat in campanie, mai ales celui care m-a insotit in drumul acesta, vicepresedintele Biden. Nu m-as afla aici acum fara sprijinul celui mai bun prieten din ultimii 16 ani, temelia familiei nosstre, iubirea vietii mele, urmatoarea Prima doamna, Michelle Obama", a declarat presedintele nou ales. "Sasha si Maria, v-ati castgat pe deplin catelusul care va veni cu noi la Casa Alba!. Desi nu mai este cu noi, stiu ca bunica mea ne priveste de undeva de sus. Mi-e dor de toti, recunostinta mea catre familie este nemasurata", a subliniat Obama.

"Mai presus de orice, nu o sa uit cui apartine victoria: dumneavoastra. Eu nu am fost candidatul favorit de la un inceput. Va multumesc pentru sprijin. Campania noastra nu a fost imaginata pe culoarele de la Washington, ci in toate casele, de catre toti oamenii care au contribuit cu 5, 10, 15 dolari la campanie. Tinerii au respins mitul imposibilitatii de schimbare, au acceptat slujbe nu foarte bine remunerate. Le multumesc voluntarilor!".

"Este victoria tuturor. Stiu ca ati facut aceste lucruri pentru ca intelegi uriasa sarcina ce ne asteapta. Stim ca de maine vine o serie de provocari mai mari decat cele intamplate vreodata in istoria nosstra. Trebuie sa creem locuri de munca, trebuie cladite scoli, trebuie reparate aliante. Drumul va fi greu, dar, America, niciodata nu am avut mai multe sperante ca vom ajunge acolo unde ne-am propus", a exclamat el.

"Aceasta victorie nu inseamna schimbarea pe care o dorim, ci doar prilejul ca ea sa aiba loc. Ne trebuie un nou spirit de sacrificiu si colaborare. Sa faurim acest spirit. Fiecare sa-si aduca o contributie, sa avem grija unii de ceilalti. Criza financiara ne-a invatat ca nu doar noi ne putem bucura de privilegii si ceilalti sa sufere, trebuie sa rezistam tentatiei de a cadea inapoi in capcana egoismului", a avertizat el.

"Toti cei ce ma urmaresc de dincolo de tarmurile noastre, vreau sa va spun ca un nou stil de conducere a venit in SUA. Pt cei care ar vrea sa franga lumea, va vom invinge. Pt cei care doresc pacea, va sprijinim. Celor care s-au intrebat daca SUA sunt inca puternice, va spun ca puterea noastra nu vine din avutie, ci din puterea idealurilor naostre: democratie, libertate, sansele pe care le avem".

"Ma gandesc la o femeie care si-a dat votul in Atlanta. Ea are 106 ani, o cheama Ann Nixon. S-a nascut la o generatie dupa abolirea sclaviei. Atunci nu putea vota pt ca era femeie si din cauza culorii pielii. Ma gandesc la ceea ce a vazut ea intr-un secol de existenta. Momentele cand ni s-a spus ca nu putem face acest lucru. Ea a vazut cum femeile au cistigat dreptul de vot. Da, putem! A trait momentele Marii Crize, cum s-a creat apoi un nou spirit de unitate. Cand au cazut bombele si viitorul omenirii era sub semnul intrebarii, dar si cand democratia a fost salvata. Putem face totul. Cand omul a pus piciorul pe Luna, cand a cazut Zidul Berlinului,. La aceste alegeri, aceasta femeie si-a dat votul pentru ca in 106 ani de existenta a vazut cum America se poate schimba. America, am ajuns atat de departe si mai sunt atat de multe lucruri de facut", a continuat Obama.

"Acesta este momentul nostru, sa dam o sansa copiilor nostri, sa reafirmam visul american. Toti suntem unul, vom raspunde acestor timpuri! Da, putem! Va multumesc. Dumnezeu sa binecuvanteze America!", a incheiat presedintele nou ales.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.