Cand Barack Obama, speranta unui alt fel de presedinte al Americii, a fost acuzat ca ar fi urmat o scoala de islamism radical in Indonezia, cand era copil, zvonurile s-au raspandit ca un virus in mass-media si online.
Desi o acuzatie neintemeiata, scoala urmata de el in Indonezia fiind la fel de religioasa ca orice astfel de insitutie din Marea Britanie, a fost totusi un semn ca victoria lui Obama va depinde intr-o mare masura de cunoasterea trecutului si a caracterului sau, scrie Times Online.

Rasa il poate defini pe Barack Obama, insa mostenirea sa genetica este mult mai diversa si antagonica decat cred americanii.

Comunitatea de albi l-a "imbratisat" pe Obama ca pe o speranta, un "melting pot" (amestec de rase si culturi) american care poate transcende rasa. Cu un prenume controversat, Hussein, si un nume de familie care aminteste de cel mai mare dusman al Statelor Unite, Barack reprezinta, fara drept de apel, o figura rara si exotica in politica americana.

Obama are o poveste de viata absolut fascinanta, care s-a raspandit cu rapiditate in intreaga lume.

Julia Suryakusuma, una dintre cele mai cunoscute scriitoare feministe indoneziene, o descrie pe mama lui Obama, Ann Dunham, ca fiind "o liberala si o umanista", care a invatat sa vorbeasca fluent limba indoneziana si adorat cultura indoneziana. "Desi era interesata de religie, nu avea una anume. Era liber cugetatoare".

Ann Dunham s-a nascut in Wichita, Kansas, insa parintii ei s-au mutat in Hawai pentru o viata mai buna. Potrivit lui Obama, unul dintre stramosii sai era un "Cherokee". Populatia Cherokee, originara din nordul Americii a migrat in sudul SUA odata cu migratia europenilor pe continentul American in secolul al XVI-lea.

Prima casatorie a lui Dunham a fost cu un student din Kenya, Barack Obama Sr., care insa si-a parasit familia pentru a studia la Harvard.

"As vrea sa cred ca cele mai multe dintre chestiunile legate de tatal meu au fost rezolvate. Sa-l inteleg, sa-i inteleg propria tragedie. Nu a fost prezent in viata mea, a fost o idee cu care atrebuit sa ma lupt pentru mult timp", scrie Obama in "Dreams from My Father", prima sa carte potrivit The Huffington Post.

"Cineva a spus odata ca fiecare persoana ori incearca sa se ridice la asteptarile tatalui sau ori sa se revanseze pentru greselile acestuia. Eu sunt sigur ca am facut cate putin din ambele. Dar simt ca undeva, pe la inceputul varstei de 30 de ani, mi-am dat seama ce a insemnat cu adevarat absenta lui. Este parte din ceea ce eu cred ca m-a facut sa fiu un tata bun. Nu cred ca a avut un mare impact asupra deciziei de a deveni presedinte. Nu exista dubiu insa ca a contribuit la acest drum. Poate ca nu as fi fost aici daca nu m-as fi confruntat cu absenta lui", a adaugat el.

A doua casnicie a lui Ann a fost cu Lolo Soetoro, un alt student strain. Familia, inclusiv micutul Barack Obama, in varsta de 6 ani, s-a mutat in Indonezia, dupa ce noul dictator, Suharto i-a chemat inapoi pe cetatenii indonezieni care se aflau in alte colturi ale lumii.

Odata ajuns in Indonezia Soetero s-a schimbat, fapt care a dus la divortul lui Ann de acesta.

La 10 ani, Obama s-a intors la bunicii sai in Hawai, unde a si urmat o scoala de elita. Mama sa si sora lui vitrega Maya, momentan profesoara la Universitatea din Hawai, s-au intors in Indonezia.

Familia africana a lui Obama este mai complicata. Din punctual democratului de vedere, tatal sau nu a parasit-o cu adevarat pe Kezia, prima sa sotie, in Kenya. Ea are cu tatal lui Obama doi copii, Roy si Auma, care acum lucreaza in domeniul serviciilor sociale din Berkshire.

Mama lui Obama a explicat ca Barack Sr. era separat de prima lui nevasta deoarece nunta lor s-a intamplat intr-un sat, fara sa existe niciun document care sa ateste casatoria sau divortul.

Nici nunta acesteia cu Obama in Hawai nu a avut un document cum se cuvine. "Cum si unde a avut loc nunta lor ramane un mister, pe care niciodata nu am avut curajul sa-l explorez", scrie Obama in memoriile sale.

Dupa cea parasit-o pe Ann si pe baietelul sau de numai 2 ani pentru a studia la Harvard, Obama Sr. s-a intors in Africa si s-a casatorit cu o femeie americana, Ruth, cu care a avut doi copii, dintre care unul a murit intr-un accident de motocicleta. Totusi, Obama Sr. a continuat sa o vada pe Kezia, care, potrivit traditiei era inca sotia lui.

Dupa ce parintii sai s-au despartit, Obama nu si-a mai vazut tatal decat o singura data inainte sa afle ca a murit intr-un accident de masina in 1982.

Fratele cel mare al lui Obama, Roy s-a mutat in America si s-a convertit la Islamism. Spre deosebire de acesta, Obama, a devenit un crestin convins.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.